Gesztely, Újharangod

2020.05.02. 08:00

Az aratónap is elmaradhat

Elővigyázatossággal, átgondoltan élik a mindennapokat Gesztely lakói.

Nagy-Hankó Krisztina

A koronavírus-járvány ugyan a gesztelyi lakókat is elcsendesedésre, otthon maradásra késztette, de az élet nem állt meg.

Elmaradó rendezvények

A járványhelyzet hivatalos bejelentése óta több intézkedést is hozott az önkormányzat, élén a polgármesterrel. Minden ingatlanhoz – 850 házhoz – eljuttattak egy tartós élelmiszerekből, fertőtlenítő- és tisztítószerekből álló csomagot. Folyamatos a közterületek fertőtlenítése, elsősorban a buszmegállók, intézmények közelében, valamint az élelmiszerboltok, az orvosi rendelő és a gyógyszertár környékén. A rendezvényekről is döntöttek. Nagy valószínűséggel elmarad az aratónap, melyet július második hétvégéjére szerveztek volna – mondta Simon István. Elmarad Újharangod településrész 70 éves fennállásának megünneplése, azaz a falunap, júniusban. A trianoni megemlékezést sem tartják meg a szokott módon rendezvényként, más utat választanak. Tavaly volt először krumplifesztiváljuk, és reméli, idén megtarthatják esetleg a másodikat, hangsúlyozta a polgármester, hiszen az szeptemberben lenne.

Márciusban már nem tarthatták meg a havi kézművesés termelői vásárt, amely közkedvelt, nemcsak a helyiek, de a környékbéliek körében is. A helyi újság, a Gesztelyi Kisbíró sem jelent meg nyomtatásban a jelenlegi helyzet miatt, csak online formában. Elkerülve azoknak a találkozásoknak a lehetőségét, amik a terjesztéssel járnának.

A polgármester viszont hangsúlyozta, a közösségi ház Facebook-oldalán tehetséges, fiatal, gesztelyi származású, kötődésű művészek mutatkoznak be rendszeresen: így próbálják pótolni az elmaradt rendezvényeket.

Kisebb energiával, de…

Az építési, fejlesztési munkák kicsit kisebb energiával, de továbbra is haladnak – mondta Simon István polgármester. Befejezéséhez közeledik a háziorvosi rendelő építése, ez Újharangodon egy önálló épület az egészségügyi alapellátás számára. Gesztelyen pedig az egészségügyi központ energetikai fejlesztése, illetve belső felújítása folyik, ahol az ügyelet, a fogászat és a védőnői szolgálat is működik. Ezek a munkálatok, bár csúsznak a járvány miatt, de gyakorlatilag a finisben vannak. Újharangod településrészen, illetve Gesztely déli területének csapadékvíz-elvezető hálózata épül, felújítása zajlik.

A Magyar falu program keretein belül több utca, járda megújul. Az óvodában sportpálya építésére nyertek támogatást – fűzte hozzá a polgármester. Maradva az óvodánál, a terasz burkolását is hamarosan elkezdhetik egy támogatásnak köszönhetően. A legkisebbeknek pedig egy bölcsőde épül majd a közeljövőben, amelyre szintén pályázat útján nyertek támogatást. A közösségi ház és a polgármesteri hivatal épületének energetikai korszerűsítése, akadálymentesítése is hamarosan elkezdődik. Itt még nem állnak meg, tette hozzá a polgármester, további fejlesztéseket, felújításokat terveznek a településen. Minden lehetőséget igyekeznek megragadni.

(A borítóképen: Új beruházás Gesztelyben| Fotó: Olvasónk küldte)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában