asztmavilágnap

2020.05.05. 19:30

Asztmás a gyermek: hogyan segíthetünk?

A 2018-as The Global Asthma Report felmérés szerint világszerte több mint 340 millió ember szenved asztmától, Magyarországon pedig körülbelül 300 ezren küzdenek vele, és ez a szám folyamatosan nő.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A gyerekek körében ez a leggyakoribb krónikus légúti betegség. A minden év május első keddjén megrendezett asztmavilágnap alkalmából a Budai Egészségközpont hívja fel a figyelmet a betegségre.

Fullasztó tünetek

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos megbetegedése. Az érintett gyerekek ilyenkor szaporábban, nehezen veszik a levegőt, köhögnek, illetve zihál, sípol a tüdejük, légszomjjal küszködnek és mellkasi szorításra panaszkodnak – mondta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont csecsemő és gyermek tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus szakorvosa.

A szülők számára előnyt jelent, ha tudomásuk van gyermekük betegségéről, hiszen akkor nem éri váratlanul őket egy esetleges asztmás roham.

„A szakorvos a betegség mértékének megfelelően állítja be a gyermek gyógyszeres kezelését. A súlyos asztmásoknak folyamatosan, naponta kell szedniük a gyógyszereket, de emellett az is fontos, hogy az orvos segítségével beazonosítsuk és elkerüljük azokat a kiváltó tényezőket, amelyek irritálják a légutakat” – emelte ki a Budai Egészségközpont szakorvosa.

Mai tudásunk szerint az asztma nem gyógyítható, de orvosi kontrollal jól kezelhető, a javasolt gyógyszeres, illetve életmódbeli tanácsok betartásával teljes életet élhet a beteg. A tünetek megszűnése előfordulhat, de a légúti gyulladásra való hajlam mindig jellemző lesz rájuk.

Előnyös lehet a sport

Sokan úgy gondolják, hogy egy asztmás gyerek jobb, ha felmentést kap testnevelésből. Ám ez tévhit, mivel jól beállított gyógykezelés mellett előnyös is lehet az asztmásoknak. Asztma esetén végezhető sportok például a jóga, a sétálás, a kerékpározás, a tenisz és az úszás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában