Tiszaújváros

2020.05.08. 15:00

Arcpajzsokat nyomtatnak 3D-ben

Saját eszközeivel segíti a koronavírus vírus elleni harcot a Brassai Szakgimnázium.

Szaniszló Bálint

Forrás: Tiszaújvárosi Krónika

„Török István mérnöktanár kollégám javaslatára, előkészítésével és mindenre kiterjedő munkájával iskolánkban elkezdtük a járvány elhárításához, kezeléséhez elengedhetetlen plexi arcvédő pajzsok gyártását – számolt be az intézmény honlapján Jakab Dénes, a Szerencsi Szakképzési Centrum Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Szakgimnáziumának igazgatója.

Saját ötlet, saját termék

Az arcvédők kivitelezése egyy lézervágó berendezés és két darab 3D nyomtató segítségével történik, melyből az egyik egyébként a gépész és az elektrotechnikai munkaközösségek mérnökeinek és diákjainak saját terméke – tudtuk meg. „A kész darabokat közvetlen környezetünkben ajánlottuk fel teljesen díjmentesen” – fogalmaz az igazgató.

Első körben majd’ egy hónappal ezelőtt a Tiszaújvárosi Rendelőintézet gyermekorvosi rendelőjébe vittek hét darab pajzsot, pár nappal később a Tiszaújvárosi Mentőszolgálat részére szintén hét pajzsot adott át az iskola nevében Török István mérnöktanár.

Utána sorban érkeztek az igények: a humánszolgáltató központ, a rendelőintézet, az orvosi ügyelet, a védőnők szintén jelezték, hogy sokat segítenénak a pajzsok a munkájuban. A Mol Petrolkémia Zrt. nagyobb mennyiséget igényelt és anyagilag is támogatta a Brassaisok fontos közérdekű munkáját.

Az alapötlet egyébként a Facebookról származik. Alakult egy 3D nyomtatás a koronavírus elleni elnevezésű önkéntes csoport, amely egybegyűjti az ilyen adottságokkal rendelkező szervezetekt, cégeket. Bemutatkozásukban a következőt írják: „Civil csapatunk önkéntesen szerveződött, hogy tagjainak szakmai tudását összeadva a koronavírus elleni harcban segítséget nyújtson.”

A jövő a jelenben

A 3D nyomtató digitális modellekből háromdimenziós tárgyak alkotására képes eszköz. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés és a hobbi szintű használat. A 3D nyomtató additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat, szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot, és a megmaradó rész lesz a kész termék.

(A borítóképen: Tiszaújvárosi mentők a 3D nyomtatóval készült arcpajzsban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában