Kertészkedés

2020.05.10. 14:30

Alig várja az anyák napi virág, hogy végre kiültessék

A helyes fény és vízkombináció meghoszszabbíthatja ajándékba kapott cserepes virágunk életét.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az egyik legkedveltebb anyák napi ajándék a cserepes virág, de az így kapott szobanövények egy része a helytelen gondozás következtében hamar elpusztul. Szakértő adott néhány hasznos tippet a megajándékozott olvasóknak.

– Anyák napján nagyobb a cserepesvirág-forgalom a többi ünnephez képest. A vásárlók kedvelik az élénk színeket, például a pirosat, a narancsot és a rózsaszínt. Típusát tekintve jellemzően rózsát, begóniát, korallvirágot, fokföldi ibolyát és gerberát szokás vásárolni. Aki jobban megengedheti magának, az broméliát, flamingóvirágot, lepke- vagy csónakorchideát vesz – sorolta Oláh István virágkereskedő.

Ültessük át, ha virágzott!

A legtöbb virágkereskedésben hozzáértő eladók dolgoznak, akiktől, ha maguk nem ajánlják fel, gondozási tanácsokat is lehet kérni.

– A vásárlóinktól először azt szoktuk megkérdezni, hogy milyen környezetbe kerül majd a növény, bérházba vagy kerttel is rendelkező házba. Nagyon sok olyan virág van, amely egy idő után jobban érzi magát balkonon, teraszon, mint bent a lakásban. Például ilyenek a harangvirágfélék és az azáleák. Fajtától függően el szoktuk mondani, hogy szűrt fényt, fényes helyet vagy árnyékot igényel-e az adott növény, mint például a páfrányok. A fényigény mellett a vízigény is fontos, hogy ne legyen túllocsolva, és ne is száradjon ki nagyon. Gerberáknál szokták elkövetni azt a hibát, hogy túlöntözik vagy beáztatják vödörbe, és a növény megfullad. Az első virágzás után célszerű mindig eggyel nagyobb méretű cserépbe átültetni őket. Általában tőzeges földdel érkezik a virág a kertészetből, amit a növénynek megfelelő virágföldbe érdemes áttenni. Ha ezekre az apró fogásokra odafigyelünk, bízhatunk benne, hogy ajándékunk hosszú életű lesz – magyarázta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában