napi tájékoztató

2020.05.27. 14:30

A lejárt okmányok csak Magyarországon érvényesek

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján a lejárt, de a járványhelyzetben érvényes okmányok kérdése is felvetődött.

Forrás: MW/illusztráció

Fotó: MazanTibor

A sajtótájékoztatójának elején Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszélt a kormány frissen elfogadott nagyszabású városépítési programjáról, amely jó minőségű, megfizethető árú lakások építését célozza meg a városokban, és amely a rozsdaövezetek megújítását is célozza. De cél a gazdaság megerősítése kapcsán az építőipar helyzetbe hozása, munkahelyteremtés is az ágazatban.

Változatlanul alacsony szinten tartják az igazolt, új megbetegedések számát, az elmúlt 24 órában mindössze 22-t regisztráltak, mondta dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos. A gyógyultak száma folyamatosan növekszik, 1432 az aktív fertőzöttek száma. Harminc százalékukat kell kórházban kezelni és 25-en vannak súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Az Egészségügyi Világszervezet aggodalma kapcsán kijelentette: hazánkban minden gyermek időben megkapja a védőoltásokat.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs Ügyeleti Osztályának vezetője elmondta, szerdán hatályba lépett a Csehországból és a Szlovákiából való határátlépésről szóló kormányrendelet. Ez azt is kimondja, hogy a magyar állampolgárok Ausztriából Magyarországra beléphetnek, ha kevesebb, mint 48 órát tartózkodtak Csehországban.

Az újságírói megkeresések között szerepelt, hogy tervezik-e a vásárlási idősávok eltörlését, van-e még értelme fenntartani? Mint elhangzott, védelmi intézkedésként szerepel a jogszabályban az idősáv az idősek védelmére, mivel ők vannak leginkább kitéve a fertőzésnek. Folyamatosan ellenőrzik az adatokat, a járványhelyzetet, türelmet kérnek.

Annak kapcsán, hogy lejárt, de jelen helyzetben érvényes jogi okmányokkal lehet-e külföldre utazni Kiss Róbert hangsúlyozta, hogy nem lehet, csak az országon belül lehet vele ügyintézni. Külföldre csak érvényes okmányokkal lehet utazni.

Az is felmerült, hogy van olyan szakrendelő, amely nem ad konkrét időpontot, csak azt kéri a betegektől, hogy egy adott nbap délelőttjén, vagy délutánján menjenek be. Helyes-e így, vizsgálják-e ezeket? Dr. Müller Cecília hangsúlyozta: semmiképpen nem elfogadható, kérik az egészségügyi szolgáltatókat, hogy az eljárásrend szerint járjanak el, és időpontot adjanak, hiszen a betegek egymás általi elkerülése a cél, hogy ne találkozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában