fejlődés

2020.04.23. 13:00

Újra itt a Magyar falu program

A megkérdezett polgármesterek pozitív tapasztalatokról számoltak be a program kapcsán.

Bájer Máté

Forrás: ÉM

A kormány szeretné növelni a falvak népességmegtartó erejét. A cél, hogy ismét vonzóvá váljanak az 5000 lélekszám alatti települések a fiatalok, a családok és a letelepedni vágyók között. A Magyar falu program pályázati köre a 2020-as évben 3 fő pillérre terjed ki: szolgáltatásfejlesztés, infrastrukturális és eszközfejlesztés, valamint az identitástudat erősítésére. Az intézkedések szoros kapcsolatban állnak egymással, így komplexitásukban erősítik a kistelepülések fejlődését. A támogatások formája minden esetben vissza nem térítendő, hazai támogatás. A kedvezményezetteknek továbbra sem szükséges önerőt biztosítaniuk az igényléséhez. Az egyes pályázati alprogramokat az idei évben is szakaszosan hirdetik meg, hogy a pályázók kellőképpen felkészülhessenek. A kormány figyelemmel kíséri a jelenlegi veszélyhelyzet miatt kialakult nehézségeket is, igyekszik reagálni ezekre.

Javuló településkép

Az elnyert forrásoknak köszönhetően számos kistelepülésen újulhat meg például az óvoda vagy szépülhet meg az önkormányzat épülete, a faluház és egyéb közösségi terek. Ezek a változások nemcsak a helyiek életminőségének javulását eredményezik, hanem hozzájárulnak a helyi identitástudat fejlesztéséhez is. Az önkormányzati gépparkok bővülésével hatékonyabbá és rendszeresebbé válik a közterek gondozása, javul a településkép. A program idáig közel 1000 faluban járult hozzá az egészségügyi alapellátás fejlesztéséhez is: a települések korszerű orvosi eszközökhöz jutottak (EKG, defibrillátor, lélegeztetőballon stb.), illetve megújultak az orvosi rendelők a pályázati lehetőségnek köszönhetően.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 339 darab 5000 fő vagy ez alatti lakosságszámú település pályázhatott a Magyar falu program 2019. évi alprogramjaira: 594 nyertes pályázat született több mint 5,8 milliárd forintért. A megyei kistelepülések többek között korszerű orvosi eszközöket vásároltak, felújították az önkormányzati tulajdonú utakat, elősegítették a nemzeti és helyi identitástudat erősítését, kulturális tereket hoztak létre és újítottak fel, orvosi rendelőket, óvodákat és polgármesteri hivatalokat renováltak, és egyházi közösségek is kaptak támogatást.

– Szerencsés helyzetbe kerültünk, ugyanis Sajókeresztúrban egy helyrajzi számon van az általános iskola, mellette a tornaterem, a közösségi konyha egy épületben az óvodával, és itt fog épülni a bölcsőde is – nyilatkozta lapunknak Kollár Miklós polgármester. – Tehát az ifjúsági, nevelési központ teljes megújulásáról beszélhetünk. Az óvodaudvar fejlesztésére az összeget a Magyar falu programban nyertes pályázattal kaptuk meg.

Kollár Miklós azt is elmondta, hogy több más alprogramra is sikeresen pályázott már a település.

– A mi részünkről nagyon hasznosnak találom ezt a programot: azokat a forrásokat tudjuk kiaknázni, amelyeket más irányból nem tudunk megnyitni.

Út, járda, közmű

Sajóládon is számos sikeres pályázat született.

– Fejleszthettük az óvodát, és orvosi eszközöket vásároltunk az egészségházba – mondta Pozbai Zoltán polgármester. – Beszereztünk egy fűnyírógépet is: ezzel azokat a területeket nyírjuk, amiket eddig a közmunkások tartottak rendben – a számuk csökkenésével szükség volt a gépesítésre. A belterületi utakat, amik a 2010-es árvíz óta elég rossz állapotban vannak, szintén a Magyar falu program keretében sikerült felújítani, ahogy a járdaépítéshez az anyagbeszerzéshez is innen nyertünk forrást.

Kecső Imrének, Kesznyéten első emberének szintén pozitív tapasztalatai vannak a programmal kapcsolatban.

– A mi településkategóriánkban ez egy jelentős lehetőség, amivel a jövőben is szeretnénk élni. A pályázatok összeállítása és benyújtása sem bonyolult: a könnyebb pályázatok közé tartozik, jól átgondolt és kulturált program. Tartottam tőle, hogy a járvány elleni védekezés kapcsán a tervezett pályázatokat visszavonják, de szerencsére eddig nem történt ilyesmi.

Kesznyéten az óvodafejlesztés mellett a helyi identitástudat megőrzésére is sikeresen pályázott.

(A borítóképen: Az óvodák fejlesztése az egyik lehetőség a Magyar falu programban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában