Segítségnyújtás

2020.04.06. 07:30

Telefonon kérhetnek szakszerű segítséget

Infóvonalat működtet a Szimbiózis Alapítvány a veszélyhelyzet idején.

Nagy-Hankó Krisztina

A Szimbiózis Alapítvány jelentős erőfeszítéseket tesz az öt bentlakásos intézménye és a további szociális ellátórendszere működtetésének fenntartására, mégis úgy ítélik meg a felmerülő igények kapcsán, hogy nagy szükség van a szakszerű segítségre, tanácsadásra. A térségben élő fogyatékos emberek védelmében elindították az infóvonalat, melyet a járvány teljes ideje alatt működtetni szeretnének – mondta Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke. A vonal egy meglévő telefonszám, amit most erre célra jelöltek ki, és egy kollégájuk otthoni munkavégzésben veszi fel a kéréseket.

Házhoz menő segítség Sok kérés érkezik hozzájuk, hiszen sokféle tevékenységgel segítik a fogyatékkal élőket. Egyebek mellett busszal szállítanak iskolás gyerekeket, akik most a családjaikkal otthon vannak. A fogyatékos felnőttek, akik nappali ellátásban részesülnek, szintén otthon vannak szüleikkel, akik sok esetben idősek, és jelentős terhet rónak rájuk. Ezekben a családokban többnyire nem használnak informatikai eszközöket, a hírek is nehezebben jutnak el hozzájuk. Nekik is nagy segítség a telefonos elérhetőség. Aki egyedül él és jelenleg nem tudja intézni ügyeit, például a gyógyszereit kiváltani, annak is segítenek. Vagy meleg ételt visznek házhoz vagy ha kell, fogorvoshoz viszik. A beérkezett megkereséseket óránként összegyűjti és csoportosítja a munkatárs, majd a megfelelő szakdolgozóhoz továbbítja. Igyekszenek mindent a lehető legrugalmasabban és szakszerűen kezelni. A segítség természetesen ingyenes – hangsúlyozta az alapítvány vezetője; dolgoznak azon, hogy a telefonszám hívása is ingyenes lehessen.

Pontos napirend

A bezártság, a bizonytalanság és a megszokott rutinok elvesztése krízishelyzeteket okoz ezeknél a családoknál. Az autista emberek például pontos napirend szerint élnek. Az is problémát okozhat számukra, ha a busz 5 percet késik. Az új helyzethez való alkalmazkodási képesség hiányzik. Nekik piktogramok segítségével új napirendet alakítanak ki, negyedóránkénti feladatmegadással. Az alapítványnál 320 ember dolgozik, jelentős részük megváltozott munkaképességű személy. A veszélyeztetettek most home office-ban vagy szabadságon vannak. Emiatt át kellett csoportosítani a dolgozókat; de az ellátottakon túl az állataikat is gondozni kell, illetve működik a kertészetük. Faültetési, palántázási szezon van, amivel nem lehet várni, az alapítvány bevételének egy része ebből adódik. A turisztikai programjuk és rendezvényeik leállása miatt ugyanis jelentős kiesésük van.


Segítségnyújtás kérése az alábbi telefonszámon lehetséges: 06-30/647-3783.

(A borítóképen: Tavaszi munkálatok a Baráthegyi Majorságban| Fotó: Majorság)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában