hulladék

2020.04.07. 07:00

Szemétlerakó lett a temetőből

A Törkölyösi református temetőbe olykor még kiszuperált hűtőgépet is bedobnak az illegális szemetelők.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Több éve küzd már a Miskolcon található Törkölyösi temető rendbe tételéért egyik olvasónk, Gergely Mária. Szerkesztőségünkbe eljuttatott levelében azt írja, „az egykori szép, kis méretű temető mára már nem emlékhely, mert ide megdöbbenve lép be az ember. A temető bejárata is riasztó, évek óta befejezetlen, vashuzalok állnak ki a már omladozó, hiányosan elkészült kapu tetejéből. Látszik, hogy a munka félbemaradt. A ravatalozó inkább a hajléktalanok szállója vagy illemhelyként szolgál. A fák olyannyira nagyok, hogy szélvihar esetén óriási ágak törnek le róla, a levelek mindent beterítenek, emiatt állandóan gondozatlannak tűnnek a sírok. A sírok közül összegereb­lyézett avart a hozzátartozók a fák tövéig húzzák, ami egyeseknek szemétlerakó helyként szolgál. A kisebb bokrok miatt egyes sírokat lehetetlen megközelíteni. Nagyon gondozatlan az egész temető, kérnénk a kegyeletgyakorlás megkönnyítése és a méltó megemlékezés biztosítása érdekében mielőbbi rendbetételét” – teszi hozzá olvasónk.

Az Északnak elmondta azt is, hogy hiába írt levelet Miskolc előző polgármesterének, Kriza Ákosnak, hiába beszélt a Felsővárosi református egyházközség lelkipásztorával, majd a temető fenntartójával, a Gyertyafény Temetkezési Iroda vezetőjével, semmi nem történt. Most is ugyanolyan állapotok uralkodnak a sírkertben, mint évekkel ezelőtt. Véleménye szerint a 70-80 éves fákat ki kellene vágni, mert nemcsak balesetveszélyesek, de erősebb szél esetén hatalmas ágak zuhannak a síremlékekre.

Vannak gondok

Megkerestük a Miskolc-Felsővárosi református egyházközség lelkipásztorát, Balajthy Józsefet. Elismerte, valóban sok probléma van a temetővel. A fenntartó erején felül igyekszik a területet rendben tartani, de gyakran nehézségekbe ütközik.

– Nagy gond például, hogy a sírkertben nemcsak temetői szemét található, hanem a környéken élők odahordják a kommunális hulladékot, sőt olykor tönkrement bútorokat, autógumikat és kiszuperált hűtőgépet is találni a sírkertben. Az sem ritka, hogy injekciós fecskendők és tűk hevernek szanaszét. A kaput valóban elkezdtük építeni, de a befejezésére már nem volt pénz. Épített kerítése soha nem volt a temetőnek, évekkel ezelőtt élősövény nyújtott védelmet, de azt szintén a környéken élők kivágták, valószínűleg azzal fűtöttek. Az egész temetőt bekeríteni hatalmas összeg lenne, azt az egyházközség nem tudja vállalni – sorolta a problémákat Balajthy József.

Hozzátette: a sírkertben álló fákat megvizsgáltatták, és kiderült, nem balesetveszélyesek. Egy hatalmas kőrisfa valóban nagyon sok levelet hullat, de ennek kivágatása is több százezer forintba kerülne. Az illegális szemétlerakásra esetleg megoldás lehetne a kamera, de a lelkipásztor szerint ehhez is nagyon sok pénz kellene.

A Gyertyafény Temetkezési Iroda vezetőjével, Jordán Tiborral is beszéltünk, aki lapunknak elmondta, ők arra szerződtek, hogy havonta egyszer elszállítják a temetőből a szemetet, évente ötször füvet nyírnak, és télen eltakarítják a havat. Ezeket a munkákat el is végzik.

Nincs pénzük rá

– Valóban nagy probléma, hogy a közelben lakók mindenféle lomot és szemetet a sírkertbe hordanak, de mi azt is elszállítjuk. A síremlékeket azonban a hozzátartozóknak kell tisztán tartaniuk. Az önkormányzattól nagy segítség lenne, ha támogatást nyújtana a temető bekerítéséhez, és a ravatalozóra kihelyeznének egy térfigyelő kamerát. Az talán visszatartaná az illegális szemetelőket. A fa kivágása pedig azért problémás, mert nagyon sokba kerülne, egy kis egyházközségnek pedig erre nincs pénze – sorolta érveit Jordán Tibor.

(A borítóképen: A Törkölyösi temetőben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában