Földművelés

2020.04.21. 13:00

Összefogva igyekeznek jó példát mutatni

A járványhelyzet ellenére sem tétlenkednek Taktabájon.

Erdős József

Fotó: Erdős József

A taktaközi településen arra próbálják rávenni a helyieket, hogy kezdjenek el kertet művelni, ehhez pedig önkormányzati segítséget is kapnak. Bár a legtöbb vidéki kistelepülésen a ház mögötti kert művelése a mindennapok része, mégsem mindenhol használják ki a lehetőségeket. Pedig a házilag megtermelt zöldség és gyümölcs nemcsak jóval olcsóbb, mint a boltokban megvásárolt, de a származása sem kérdéses.

Rézműves János, Taktabáj polgármestere szerint két-három generáció nőtt úgy fel, hogy azt sem tudják mi az a földművelés.

– Én 1994-ben mentem el a faluból a fővárosba dolgozni és igazán az októberi választások idején tértem haza. Azt láttam, hogy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevesen művelik a kertjeiket. Éppen ezért, ezt segítve döntöttünk úgy a képviselőkkel, hogy ingyen kiszántja az önkormányzat mindenki kertjét, ezzel is csökkentve az ezzel járó terheket. Eleinte kevesen éltek a lehetőséggel, de ma már egyre többen, van úgy, hogy napi tíz kertet is szántunk – mondta el a település vezetője.

De ezen felül vetőmagokat is osztanak a lakosság körében, ottjártunkkor egy alapítványtól kapott fémzárolt édes zöldborsót és zöldbabot osztottak, de tervben van, hogy további zöldségféléket is eljuttassanak ingyen a lakossághoz. Elmondta azt is, rengeteg segítséget kaptak a szomszédos Csobajtól, akiknek ezúton is köszöni azt a számos, főként mezőgazdasági eszközt, amit használhatnak a mindennapok során.

– Példát mutatva az önkormányzat is kiszántatta az összes saját kertjét valamint azokét is, akik idősek és nem tudják már gondozni azt. Az itt elvetett zöldségeket a saját szociális konyhánkon tudjuk felhasználni – tette hozzá Rézműves János.

Arra pedig most nagy szükség van. A vírushelyzet hozta korlátozások bevezetése óta a mintegy hatszáz fős Taktabájon az önkormányzat napi szinten száznegyvenkét adag ételt oszt szét, ennek költségei a település kasszáját terhelik. Ezen felül minden pénteken a debreceni Nagykonyhától további százötven adag ételt kapnak felajánlásként, amit szintén kiosztanak a faluban. Száznegyven darab ételhordót is vásároltak a taktabájiaknak, mert sokan azt sem tudnák megvenni. Ezeket a település konyháján minden nap fertőtlenítik és az ebédet is házhoz szállítják.

Vigyáznak a vírus miatt is

A polgármester elmondta, fertőtlenítő szerrel és gumikesztyűvel több hónapra előre felkészültek minden intézményben valamint vásároltak két darab motoros háti permetezőt is, amivel naponta kétszer fertőtlenítik a közterületeket is. Élelmiszer csomagot is osztottak már valamit a korábbi viharkárok során összegyűlt fát a közfoglalkoztatottak segítségével összevágták és eljuttatták a rászorulóknak.

Rézműves János azon a véleményen van, hogy nem világmegváltó dolgokat kell csinálni, hanem olyanokat, amik a faluban élők mindennapjait érintik. Ezért is büszke egyebek mellett arra, hogy hamarosan megnyílhat az első gyógyszertár Taktabájon és a falugondnoki szolgálat is elindult, az ehhez tartozó kisbusz is pár napon belül megérkezik. Nyugdíjas klubot is indítottak és tavaly először tartottak gyertyagyújtást az adventi hétvégéken, előtte soha nem volt közös gyertyagyújtás vagy betlehem a faluban. Számos programot szerveztek volna már az idei évre is, többek között Nagyszombaton Csobajon vendégeskedtek volna egyfajta elő-majálison, május elsején pedig ők várták vendégül a szomszédot és a környező településeket futball tornával és főzőversennyel. Ezeket azonban a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt el kellett halasztani, a polgármester bízik abban, hogy augusztus 20-án már lesz lehetőség a rendezvények megtartására. Az időseknek is évente három zenés vacsora estet terveznek, a Húsvét és Karácsony mellett az Idősek Világnapján látnák vendégül a helyi nyugdíjasokat, de az első alkalmat, szintén a vírusveszély miatt le kellett mondaniuk.

– A falu eddig csak élt, egyik napról a másikra. Itt olyan programok, a helyieket összekovácsoló események, amelyek más településeken természetesek sosem voltak. Szeretnénk megmutatni, hogy mi is meg tudunk rendezni egy-egy ilyen alkalmat – zárta gondolatait Rézműves János.

(A borítóképen: A borsó már a földbe került)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában