Koronavírus

2020.04.27. 10:00

Ők is „otthon” maradnak

A hajléktalanszállókon folyamatos a fertőtlenítés, hiszen sokan kerülhetnek bajba, ha bejut a koronavírus.

Hegyi Erika

Fotó:

Nemcsak az idősotthonokban, de a hajléktalanszállókon is komoly bajt okozhat a koronavírus. Hiszen a hajléktalan emberek nem a legjobb egészségi állapotnak örvendenek, és sok közöttük az időskorú. A fővárosban több hajléktalanszállón is találtak már fertőzötteket, megyénkben még nem, de a szociális munkásokra dupla teher hárul ezekben a hetekben.

A népkonyha folyamatos

Miskolcon három szervezet vállalta fel a hajléktalan emberek gondozását, köztük a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete. Hajléktalanokat Gondozó Központjuk vezetője Duberné Dunaveczki Éva elmondta: már a járvány kezdetén meghozták a szükséges intézkedéseket, így eddig szerencsére nem fertőződött meg senki.

Az intézményt idejekorán lezárták, a gondozottak csak munkavégzés céljából hagyhatják el az épületet. Jelenleg 320 ember van bent, az éjjeli menedékhelyet is megnyitották a nap 24 órájában. A hajléktalan emberek ügyeit most az intézmény munkatársai végzik, a fertőtlenítés pedig folyamatos a helyiségekben, de a kézfertőtlenítésre is odafigyelnek.

– Szerencsére az átmeneti szállásnak és az idősotthonunknak is van udvara, úgyhogy tudnak levegőzni a gondozottak. Vásároltunk társasjátékokat, és hamarosan beszerzünk egy pingpongasztalt is. A szociális munkásaink igyekeznek csoportos játékokat szervezni, hogy jobban teljen a bent töltött idő – sorolta az intézményvezető.

Kiemelte: a népkonyhájuk jelenleg folyamatosan működik, tehát az embereknek hétvégén és ünnepnap is főznek. A kinti rászorulók azonban nem mehetnek be étkezni a járványveszély miatt, ők egyszer használatos műanyag dobozban kapják meg az ebédet. Akik pedig dolgozni járnak, szájmaszkot viselnek, ha visszaérkeznek, akkor hőméréssel ellenőrzik őket, és rögtön fertőtlenítő kézmosást kell végezniük.

A külterületeken élő hajléktalanokról sem feledkeznek el. Az utcai szociális gondozók ezekben a hetekben is segítik őket élelemmel és egyéb szükséges holmival.

Mivel ők nem járnak sűrűn lakott helyre, kicsi az esélye, hogy megfertőződjenek, vázolta az intézményvezető.

Néhányan dolgoznak

Ózdon is hasonló a helyzet, mint Miskolcon. Jene András, a hajléktalanellátás részlegvezetője elmondta: 37 ember van az átmeneti szállásukon, és 16 az éjjeli menedékhelyükön. Néhányan járnak dolgozni, van, aki közmunkás, mások mezőgazdasági munkát vállaltak. Őket a szociális munkások viszik és hozzák kocsival. De a bevásárlás, gyógyszerkiváltás, hivatalos ügyek intézése is most a munkatársakra hárul.

– Szereztünk be könyveket, sakkot, malmot, csocsót, hogy jobban teljen az idő, de tévézhetnek és filmet is nézhetnek a gondozottjaink. Már másfél hónapja benn vagyunk, nehéz ez az időszak nekünk is, de a hajléktalan embereknek is – fogalmazott a részlegvezető.

(A borítóképen: Csak munkavégzésre hagyhatják el az épületet| Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában