Élet a karanténban

2020.04.20. 14:30

Nem egyformák a napok

A nyári fesztiválok, rendezvények össze is csúszhatnak – véli a művelődésszervező.

Hankó Krisztina

Forrás: Olvasónk küldte

A művelődési házak az első olyan intézmények voltak, amelyek az intézkedések hatására bezárták kapuikat a közönség előtt. Nagy rendezvényeket már március 15-én sem lehetett tartani, azt követően pedig már a kisebb eseményeket sem javasolták.

Mindent le kellett állítani

Kovács Gabriella, az emődi művelődési ház vezetője művelődésszervezőként most nem sokat tehet otthonról, azzal próbál segíteni, amivel tud. Jelenleg azon dolgoznak kollégáival, hogy a könyvtáruk rendszeres olvasóihoz házhoz szállítással el tudják juttatni a könyveket. Rendezvényszervezőként hozzászokott ahhoz, hogy sok emberrel tart személyes kontaktust, napi kapcsolatot. A kényszerű helyzet adta bezártságot nem igazán jól tűri. Mint mondta, még csak nemrégiben adták át az új művelődési házat a településen. Most indították volna be a színházi előadásokat, nagyobb volumenű rendezvényeket. Ezeknek a szervezését le kellett állítani, a felkéréseket visszamondani.

Gabriella mellékfoglalkozásként a kapolcsi Bondoró Utcaszínház Fesztivál szervezője is. Amit már most biztosan lehet tudni, hogy ezt a rendezvényt sem tartják meg az eredeti időpontban. De hogy mikor, és lesz-e idő, alkalom megszervezni, azt nem tudja – hangsúlyozta. Az is aggodalommal tölti el, hogy majd nyáron, amikor már lehet rendezvényeket szervezni, mindenki egyszerre szeretné megtartani az elmaradt fesztiválokat. A közönség pedig elosztódik, így kevesebben lesznek. Ez egy kis szomorúsággal tölti el, de gyermekei kedvéért próbál pozitívan gondolkodni.

A gyerekei mellett éli túl

Most elsősorban az ő otthoni tanulásukkal foglalkozik, őket terelgeti az online oktatás területén. Az első időkben kialakított napirendjükhöz alkalmazkodnak. A nagyobbik fia könnyedén veszi az akadályokat, a kisebbik igényel kicsit több odafigyelést. Ami számára inkább gondot jelent, mint édesanya, úgy gondolja, nem jó, hogy így még többet ülnek a számítógép előtt, mint korábban. A Szinvavölgyi Néptáncegyüttes táncosai, és úsznak, nem versenyszerűen, de hiányzik nekik a mozgás.

Kertes házas övezetben élnek Miskolcon. Próbálják a sportot a ház körüli futással, biciklizéssel helyettesíteni. De ez kevésnek tűnik – véli Gabriella. Az iskolai tananyag, amit most esetleg nem tökéletesen sajátítanak el, pótolható, inkább attól fél, hogy a társas kapcsolataik hiánya lesz káros hatással a személyiségfejlődésükre. Egy nagyobb és egy kisebb kamasz életében meghatározó a környezet és a barátok.

Édesanyaként arra is törekszik, hogy a szabadidejüket hasznosan töltsék el együtt, ezért pókereznek, társasjátékoznak. Bevásárlásait úgy tervezi meg, hogy idős rokonainak is tudjon ezzel segíteni. Az nagyon jó érzés számára. Az idő a bezártságban sem egyformán telik, vannak könnyebben és nehezebben átvészelhető napok.

(A borítóképen: Kovács Gabriella és a fiai)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában