Balesetvédelem

2020.04.28. 21:00

Munkahelyi balesetek – a munkavédelem világnapja

Magyarországon 2012 óta április 28-a a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja. Célja, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a munkavállalók életének és testi épségének védelmére.

Bartók Nándor

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) adataiból kiderül, hogy 2019-ben összesen 24 055 munkahelyi baleset történt az országban. Sajnos ez a szám évről évre növekszik. A MASZSZ szerint nem csupán az a gond, hogy kevés a munkavédelmi felügyelő, hanem hogy a munkáltatók és munkavállalók nem működnek együtt, és a társadalom munkavédelmi tudatossága is gyenge lábakon áll.

„Tavaly 83 munkavállaló vesztette életét tragikus körülmények között, s kétszáznál többen szenvedtek súlyos sérülést, zömében a munkavédelmi szabályok elmulasztása miatt” – olvasható a szakszervezet.net oldalán.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a beleseteket?


1. Balesetvédelmi oktatás

Amennyiben új munkavállalóként a munkahelyünk balesetvédelmi és tűzvédelmi oktatást tart, fordítsunk erre rendkívüli figyelmet, ha szükséges, kérdezzünk az oktatótól, jegyzeteljünk. Itt a mindennapi munkánk során használt eszközökről, gépekről, a biztonsághoz elengedhetetlen teendőkről kapunk tájékoztatást.


2. Kérjünk segítséget!

Ha valamiben bizonytalanok vagyunk, legyen szó egy iratmegsemmisítő vagy elektromos raklapemelő béka üzemeltetéséről, merjünk kérdezni. Fizikai munka esetén, ha épp nem tudunk segítséget kérni kisebb anyagmozgatási feladatoknál, ajánlott több kicsi részletben megoldani a kapott feladatokat.


3. Tartsuk be a szabályokat!

A munkavédelmi eszközöket okkal biztosítja a munkáltató a dolgozók számára. Ezek használatáról kérjünk tájékoztatás. Ha nem kaptunk munkavédelmi eszközöket, ezt azonnal jelezzük a feletteseknek.


4. Tartsunk rendet!

Nagyobb a balesetek valószínűsége egy rendezetlen munkakörnyezetben, ahol nincs meg a helye a dolgoknak. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy nyitott vizespalack és egy közeli áramforrás is rendkívül veszélyes lehet. Ha valaminek megvan a helye munkában, akkor törekedjünk azt oda visszajuttatni használat után, ez segíthet a közlekedési útvonalak szabadon tartásában is.


5. Tiszta fejjel

Az alkohol és egyéb tudatmódosítók fogyasztása/használata a munkahelyen TILOS. Több munkahelyen rendszeresen, vagy szúrópróbaszerűen használnak alkoholszondát. Tévhit, hogy az előző nap fogyasztott alkohol már nincs hatással a következő napon munkavégzésünkre. Csökken a reakcióidőnk, pontatlanok és figyelmetlenek lehetünk, ezzel pedig nem csak saját magunkat, de a környezetünkben dolgozókat és munkahelyünket is veszélyeztetjük.


6. Figyeljünk egymásra!

Amennyiben bármi rendelleneset tapasztalunk munkában, jelezzük felettesünknek, munkatársainknak. A gépek meghibásodnak, az emberi erőforrás pedig nem tévedhetetlen, járjunk nyitott szemmel.


7. Menjünk szünetre!

A munkafolyamat megszakítása nem mindig tűnik kivitelezhetőnek. Sokszor annyira belefeledkezünk a munkába, hogy nem tartjuk be a kötelező szüneteket. Ezekre azonban nagy szükség van. Figyelmünk, koncentrációnk lankadhat, a szemünknek és a testünknek pedig épp annyira szüksége van mozgásra, mint pihenésre a teljesítményünk érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában