Érettségi a járványban

2020.04.20. 13:00

Már az érettségire készülnek

Szóbeli vizsgákat is tartanak a tervek szerint a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnáziumban.

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

A digitális átállásról és az érettségiről beszélgettünk Jakab Tamással, a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium igazgatójával.

Virtuális osztálytermek

Orbán Viktor miniszterelnök március tizenharmadikán, pénteken este jelentette be, hogy a koronavírus-fenyegetettség miatt az iskoláknak át kell állniuk a digitális oktatásra a bejelentést követő első tanítási napon.

Április tizenhatodikán, csütörtökön pedig kiderült, hogy – a kormányrendelet értelmében – az írásbeli érettségi vizsgákat meg kell tartani, kivételt ez alól csak az előrehozott érettségik jelentenek.

A rugalmas kezdés után az elmúlt bő két hétben már gőz­erővel működik a digitális oktatás, a szerencsi diákok okostelefonon is tudnak PowerPoint-prezentációkat készíteni.

– A Google a fő platformunk, ennek is a Classroom-felülete, ahova az iskolát digitálisan, virtuális osztálytermekbe integráltuk – tájékoztatott Jakab Tamás. – Ezenkívül használjuk még az e-KRÉTA-t adminisztrációra, kapcsolattartásra és a házi feladatok ellenőrzésére. A kezdetekkor még nem volt teljes intézményi regisztrációnk, de ezt menet közben – a rendszergazdával konzultálva – megoldottuk. Így egy saját domainen keresztül be tudtuk vinni az iskolát, a tanárokat és a diákokat úgy, hogy saját e-mail-címmel rendelkezünk, és most már egy olyan Classroom felületet működtetünk, amihez kapcsolódnak pluszszolgáltatások is, mint a Meet alkalmazás, ahol videókonferenciát tudnak tartani a kollégák.

Jakab Tamás úgy gondolja, hogy az érettségi szempontjából – ebben a helyzetben – mindenki számára megfelelő döntés nem születhetett.

Nem csak írásbeli

– Az nem száz százalékig igaz, hogy csak írásbeli vizsgák lesznek, hiszen például testnevelésből és hittanból csak szóban vizsgáznak a tanulók – tudtuk meg az iskola igazgatójától. – Vannak olyan diákok is, akik bizonyos tantárgyakból felmentéssel rendelkeznek az írásbeli érettségi alól, ezért ők is csak szóban vizsgáznak majd. Ráadásul előfordulhat, hogy lesznek olyan tanulók is, akiknek az írásbeli teljesítményük alapján szóbeli vizsgát szükséges tenniük. Ezeket áttekintve arra jutottunk a kollégákkal, hogy minden szóbeli bizottságra szükség lesz, más kérdés, hogy nagyon kevés felelettel. Mivel öt osztályunk van az évfolyamon és az érettségire is öt napot biztosítottak számunkra, ezért egy nap egy bizottság dolgozik majd. Van még egy-két nyitott kérdés, várjuk az új információkat, és igyekszünk mindenben támogatni végzős diákjainkat.

(A borítóképen: A szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában