Állatvilág

2020.04.26. 15:00

Kis fáradtság, nagy segítség

A fecskék költőállományának több mint a fele eltűnt, ezért a számukra veszélyes emberi környezetet keresik.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

„Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba. Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) egy olcsó és egyszerű megelőző módszert – a földfalak ponyvás letakarását ajánlja a lakosság figyelmébe” – olvasható az egyesület közleményében.

– A potenciális fészkelőhelyek felméréséhez az illetékes nemzeti park igazgatóságát érdemes kérni. A ponyvázás alapvetően megelőzésre való, amelyet jó április közepéig, a költési időszak kezdetéig elvégezni és június végéig fenntartani. A munka többnapos szüneteiben, ez különösen fontos lehet – tájékoztatott Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Azért is lényeges ez, mert a lecsökkent állomány miatt a partifecskék védettek. Már pedig ha az építkezés során ütközünk bele a fészkeikbe, nem folytathatjuk a munkálatokat. Ellenkező esetben, természetvédelmi károkozás miatt, akár 200 ezer forintos bírság is kiszabható, ugyanis a madarak természetvédelmi értéke 50 ezer forint példányonként.

Folyóknál, bányákban

A szakembert a fecskefajok költési szokásairól is kérdeztük.

– A füsti- és a molnárfecskék sárfészket építenek, barlangbejáratokon és emberi épületeken. Legkisebb őshonos fecskefajunk a partifecske pedig homokba vájt üregekben költ szívesen. Ezeket jellemzően a tavak, folyók partvidékén, leomlott partfalakban, vagy homokbányákban találja meg. A természetes élőhelyek visszaszorulásával, például a folyók szabályozásával, a fecskék költőállományának 60 százaléka tűnt el. Éppen ezért a madár az emberi környezetben keresett menedéket, ahol számos veszély leselkedik rá. Előfordul, hogy épületalap-gödör függőleges falába, autópálya-építkezés letermelt oldalába, kábelaknákba és árkokba több tucatnyian, akár százas nagyságrendben költöznek be a párok. Télen ezeket elhagyják és délre költöznek Afrikába – mondta az MME szóvivője.

Mesterséges partfalak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2010-ben az év madarának nyilvánította a fecskéket.

– A projekt és az ennek kapcsán végzett figyelemfelkeltő kampány hatására sikerült az állománycsökkenést megállítani. Emellett a partifecskék költését tevőlegesen is segíti az egyesület. A téli időszakban erodálódott, egy-két méter magas partfalak függőlegesre faragásával biztosítanak fészkelőhelyeket a kolóniák számára. Sőt ilyen partfalak kézzel és géppel is kialakíthatók, akár a leponyvázott veszélyes fészkelőhelyek pótlásaként is. A horgászat és egyéb a költést zavaró tevékenység korlátozása ugyancsak segítség lehet a fecskéknek – tudtuk meg.

(A borítóképen: Fecskefészek)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában