2020.04.21. 12:00
Kerti piknik forralt borral – tavasszal is jó
Öröm is, nemcsak munka a kert. A szabadtéri étkezés pedig felüdülés az egész családnak.
Forrás: Shutterstock
Élvezetes szabadidő-eltöltési forma lehet, ha délutánonként kiülünk a kertbe.
Ameddig hűvösebb az idő, otthon is jóleshet mindeközben egy pohár bor kortyolgatása, de nem is akármilyen, hanem forralt bor. Közben felidézhetjük azt a fesztiválhangulatot, amit egy-egy gasztronómiai versenyen, akár résztvevőként, akár csak kóstolóként éltünk meg korábban.
Ebben az emlékidézésben szeretnénk segíteni olvasóinkat.
Még a koronavírus-járvány magyarországi kirobbanása előtt a Miskolc melletti településen, Kistokajon jártunk a forraltbor-készítő versenyen. Az ital- és ételkülönlegességek titkáról faggattuk az induló borászokat és háziasszonyokat.
Tokajjal vetekszik
– Kevesen tudják, hogy a Bükk hegység lábánál fekvő kistokaji hegyen a talaj összetétele majdnem megegyezik a Tokaji borvidékével. Ebből kifolyólag kiváló minőségű vörös és fehér borokat tudunk készíteni – mondta a versenyen Cseh Béla Zoltán, a Kistokaji Szőlő-, Kert- és Borbarátok Egyesületének elnöke. – Forralt bor tekintetében mindenkinek más a véleménye, de én a vegyes borra esküszöm. Mivel a mieink testes, erős, savas borok, így ha forralt bort szeretnénk belőle, akkor tíz százalékig tiszta forrásvízzel hígítjuk, hogy lágy, selymes, kellemes és könnyen fogyasztható legyen a hölgyek számára is.
Csak melegítik a bort
A Cseh család forralt borának különlegességéről Béla felesége beszélt nekünk.
– Gyerekkoromban láttam, hogy a szüleim a téli időszakban főztek a saját borunkból forralt bort. Szívesen iszogatták pirítós, sült krumpli mellé. Családi receptünknek egyébként az a különlegessége, hogy a cukrot, amit beleteszek karamellizálom, és a fűszerekkel, illetve gyümölcsszeletekkel együtt szirupot készítek belőle. Valójában ezt kell felforralni, a borral soha nem tesszük, azt csak meglangyosítjuk, és úgy keverjük össze a sziruppal – osztotta meg a titkot Cseh Béláné Ancsa.
(A borítóképen: Tavaszi kerti gondolatok egy pohár forró itallal)