Segítség

2020.04.12. 11:00

Kaláccsal a szegénység ellen

Barheszt szállítanak házhoz péntekenként a rászorulóknak Ózdon és környékén.

Detzky Anna

A segítségnyújtást és a zsidó hagyományokat ötvözi kezdeményezésével a HaMassiach Szeretetszolgálat, amely 50 kalácsot visz házhoz minden pénteken.

– Lakhelyemen, Ózdon is sokan érdeklődnek a zsidó kultúra iránt. Ugyanakkor rászorulók is vannak szép számmal, különösen most, a koronavírus-járvány idején, ezért kitaláltuk, hogy péntekenként zsidó kalácsot fogunk osztani költségmentesen – mondta Szurasenkó Dániel, a HaMassiach Szeretetszolgálat vezetője. – A zsidó vallási hagyományban péntek napnyugtától szombat napnyugtáig kezdődik a sabbat, vagyis a nyugalom napja, ami egy pihenőnap. A vacsoránál ilyenkor kalácsot, az úgynevezett barheszt szoktuk fogyasztani. Ez egy ünnepi étel, ami többek között arra szolgál, hogy a szombatot meg tudják szentelni az emberek, ami a zsidóság számára nagyon fontos.

Házilag készül

Déltől 14 óráig számíthatnak a kalácsadományra az igénylők.

– Mivel a járvány miatt most nem lehet utazni, ezért Ózdon és környékén lesz a kalácsosztás, elsősorban idősek, szegények és szimpatizánsok részére, akik bár nem zsidók, de érdeklődnek hagyományaink iránt. A kijárási korlátozásnak megfelelően péntekenként déltől 14 óráig gumikesztyűvel és maszkban fogjuk házhoz szállítani a kalácsokat, két önkéntes barátom segítségével. Szeretnénk, hogy akiket kiszolgálunk, ez idő alatt is otthon tudjanak maradni. Odafigyelünk rá, hogy minden egyes darabot külön becsomagoljunk. Úgy gondoljuk, hogy a kezdeményezéssel nem sértjük meg a központi rendelkezést, mert karitatív célokat szolgál. Az első héten már kisebb menynyiségben teszteltük, hogy ez hogyan működik, de a második alkalommal már 50 kalácsot fogok sütni. Ezek negyven-ötven dekásak, amelyek a saját konyhámban készülnek – osztotta meg a részleteket az ötletgazda.

Nagypénteken szünet

Minden héten csütörtökig lehet jelentkezni Ózdról és környékéről a megadott elérhetőségeken.

– Kértük, hogy azok az idősek, szegények és szimpatizánsok, akik ezt igénylik, jelentkezzenek e-mailben, írjanak üzenetet, kommentet a Facebook-oldalunkra, vagy hívjanak minket telefonon. Úgy látjuk, hogy van erre igény, mert már sokan jelentkeztek, de minden héten csütörtök estig erre ismét lehetőség nyílik a hamassiach@ gmail.com címen és a 06-70- 417-2616-os telefonszámon. Egyedül e hét péntek kivétel, a húsvéti ünnepkör és a nyolcnapos zsidó pészah, az Egyiptomból való kivonulás ünnepe miatt. Az egyiptomi vándorlás alatt a zsidó népnek nem volt lehetősége arra, hogy kovászos kenyeret készítsen, ezért ezen az ünnepen mi kovásztalan kenyeret, pászkát fogyasztunk. Emiatt április 10-én, ami a keresztény nagypéntek is egyben, nem viszünk ki barheszt, mert ez egy kelt tészta, de az összes többi pénteken igen – magyarázta Szurasenkó Dániel.

A zsidó szokások egy szeletét szeretnék ezen keresztül megismertetni.

Fontos a segítségnyújtás – Örülünk neki, hogyha az emberek ez által is kicsit megismerhetik a zsidó kultúrát. Szeretnénk érzékeltetni, hogy mennyire fontos parancs számunkra, hogy segítsünk embertársainkon akár szellemileg, akár fizikai szempontból. Önmagában a zsidóság élete elég zárt világ, főleg most, hogy jelenleg a zsinagógák sem látogathatók. Nincsenek istentiszteletek, viszont nagyon sok rabbi és tanító tart órákat a közösségi médián és az online kommunikációra használható applikációkon keresztül – tudatta a kalácsosztás szervezője.

(A borítóképen: Házilag készül a kalács| Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában