Hejőcsaba

2020.04.05. 10:00

Itt nem állhat meg az élet

A lovaglás olyan a mai gyereknek, mint szüleiknek volt az úszás vagy a foci.

Novák Krisztina

A koronavírus-fenyegetettség előtt időpontot is alig lehetett kérni a Hejőmenti Lovasparkba, ami két szolgáltatással, gyerekek és felnőttek lovasoktatásával, továbbá lovak bértartásával várja vendégeit.

Kivitelezhetetlen

– A lovasoktatás normál esetben több iskolalóval történik, és számos saját sportlovunk is van – kezdte Szőke Szabolcs, a lovaspark üzemeltetője. – A koronavírus-fenyegetettség előtt telt házzal üzemelt az oktatás, és az összes kiadó bokszunknak volt bérlője. Ám most néhányan visszamondták az órákat, de nem tömegesen, és a bértartók is rendszeresen jártak a lovaikhoz. A kijárási korlátozás bevezetésével kényszerből hagytuk abba az oktatási tevékenységet, ugyanis kivitelezhetetlen a lóról leszálló és az őt követő, lóra ülő lovas között a felszerelés és szükség esetén a kobakok megfelelő fertőtlenítése. Ennek köszönhetően a – lovaspark tulajdonát képező – lovak most pihennek és legelnek. A rekreáció néhány hétig még jót is tesz nekik, de ennél hosszabb idejű leállás után már ők is vágynak a napi mozgásra, ezért a későbbiekben már a lemozgatásukról is gondoskodni kell majd.

Ideiglenes költözés

– Több bértartónk is elvitte a lovát, hiszen közülük sokan harminc kilométerre vagy annál is távolabb élnek a lovardától – tájékoztatott a lovaspark üzemeltetője. – Tartanak attól, ha esetleg lakóhelyelhagyási tilalom lép életbe, akkor nem jutnak majd be a lovaikhoz, ezért ideiglenesen a lakóhelyükhöz közel, sokszor alternatív módon oldották meg a lovaik elhelyezését. A megmaradt bértartóink – akik a kormányrendelet értelmében jogszerűen látogathatják lovaikat – számára új szabályokat léptettünk életbe. Mindenkit arra kértünk, hogy csak a lóápolás és a lovak lemozgatásának idejéig tartózkodjanak a lovardában, és lehetőleg csak a lóról gondoskodó gazdi legyen kint. Tudjuk, hogy ahol több gyerek van, ott az egész család szívesen jönne, de a lovarda területe a jelenlegi helyzetben erre nem alkalmas. A szükséges fertőtlenítőszerek a lovarda egész területén rendelkezésre állnak, és mi is fokozott figyelmet fordítunk a fertőtlenítésre.

Kitartanak…

Szőke Szabolcstól azt is megtudtuk, hogy nem a gazdasági haszonszerzés a fő céljuk – hiszen ez nem az extra profitot termelő szolgáltatói ágazat –, sokkal inkább a gyerekek megismertetése a lovakkal, a lovassporttal és a vidékies életmóddal, kiszakadva a belvárosból. Mégis az oktatásból és a bértartásból származó bevételkiesés, illetve a nyári táborok elmaradása azt eredményezheti, hogy az ezekből a szezonális bevételekből a következő esztendőre szükséges „nagybevásárlás” – takarmányból és az almozáshoz szükséges szalmából – kerül veszélybe. Ettől függetlenül kitartanak, és várják, mit hoz a jövő.

(A borítóképen: A lovasoktatás is szünetel| Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában