Környezetvédelem

2020.04.04. 18:30

Huszonegy zsák szemét

Bár magánterület, de a Mirehu Kft. emberei kitakarították a szemetet a Berekalja fölötti területről.

Hegyi Erika

A turisták nagy örömére eltűnt a szemét a Berekalja fölötti erdőterületről. A napokban írtunk arról, hogy a Tölgy utca fölötti erdőrészen, a fák között valóságos szemétdomb fogadta a kirándulókat, és ez így volt már évek óta. Nagy esőzések idején a műanyag flakonokat és hasznavehetetlen tárgyakat a víz magával sodorta, és egyre közelebb vitte a lakott területhez.

A hét elején kérdéseket küldtünk az Északerdő Zrt.-nek és a miskolci önkormányzatnak is. Kiderült, a szóban forgó terület magánkézben van, az önkormányzat hulladékkezelő cége, a Mirehu Nonprofit Kft. azonban mégis vállalta, hogy felszámolja az erdőben csúfoskodó illegális szemétlerakót. Tájékoztatásuk szerint kedden 4 dolgozó 1 órán keresztül 8 zsákot töltött meg szeméttel, szerdán pedig 3-an 13 darab zsák hulladékot szedtek össze.

Fotó: MiReHu

Ki képes ilyesmire?

A Berekalján lakó Havasiné Kőrösi Edina azt mondta lapunknak, hogy épp a napokban mondta a férjének és gimnazista gyerekeinek, hogy vegyenek fel gumikesztyűt, vigyenek zsákokat, és tüntessék el a turistaútvonal közelében található szemétdombot. Ugyanis akárhányszor kirándulni indultak, hatalmas indulat fogta el az ezernyi műanyag flakon láttán.

– Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ki képes ilyesmit tenni. Ha nem akar fizetni a szemétszállításért, akkor legalább rakná be a hulladékát egy zsákba, amit odahelyezhet egy kuka mellé. A szemétszállítók bizonyára elvinnék azt is – háborgott Edina. Bár tudja, hogy ez sem szabályos megoldás, de még mindig jobb, mint a természetet szennyezni a rengeteg lommal.

Kertessy László is gyakran kirándul a Bükknek ezen a részén. Ő azt nem érti, hogy a közelben lakók miért nem jelentették már be régen az illegális szemétlerakót az önkormányzatnál. A rengeteg idehordott hulladék ugyanis nemcsak csúf látványt nyújtott, de balesetveszélyes és egészségkárosító is volt. A vízmosásban törött üvegek, cserepek és egy kicsorbult, feneketlen vödör is hevert már évek óta.

– Jó lenne kitenni az erdők közelébe térfigyelő kamerákat, mert máshol is tapasztalom, hogy egyesek a természetbe hordják a szemetüket. Ha én lennék a hatóság, akkor ezeket az embereket egy hónap közmunkára ítélném, hogy megtudják, milyen érzés más szemetét összeszedni – fogalmazott László.

Be lehet jelenteni

Hol lehet bejelenteni az illegális szemétlerakókat? – kérdeztük a miskolci önkormányzattól. Válaszukból megtudtuk: „Az illegálisan elhagyott hulladékról személyesen a miskolci polgármesteri hivatal építési és környezetvédelmi osztály ügyfélszolgálatán (17. ablak) lehet bejelentést tenni az erre szolgáló adatlapon keresztül, minden hétköznap, ügyfélfogadási időben.

A bejelentőlap és a vonatkozó tájékoztatás, az ügyintézők elérhetősége az alábbi weboldalon található: https://www.miskolc.hu/ugyleiras/panasz-illegalis-szemetlerakas-eseten.”

Az önkormányzat válaszából megtudtuk azt is: „A közterületen elhagyott hulladékok esetében a valódi felelősök feltárása nehézkes, még akkor is, ha a szemétben valamilyen személyes adatot tartalmazó tárgy található. A jogszabályi előírás szerint a terület tulajdonosa kötelezhető az illegális hulladékelhelyezés, a környezetsértő állapot megszüntetésére. A legalkalmasabb megoldás a közterületen való hulladékelhagyás ellenőrzésére az elektronikus megfigyelés lenne. A kihelyezett kamerák segítségével egyértelműen beazonosíthatóvá válik a »szemetelő«. Az erdő mélyebb részeiben sajnos ez a megoldás nem alkalmazható.”

(A borítóképen: Eltakarították a szemetet | Fotó: MiReHu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában