múzeum

2020.04.21. 16:30

Bezártak a kapuk, és kinyílt a világ

Pontosítják, kiegészítik és új szócikkeket is felvisznek az online enciklopédiára a miskolci muzeológusok.

Fotó: Ádám János

A Herman Ottó Múzeum tavaly volt 120 éves. Jelenleg a járványveszély miatt nincsenek kiállításmegnyitók, tömeget mozgató programok. A szemlélő számára olyannak is tűnhet, hogy megállt az élet a múzeum részlegeiben.

„Valójában most is rengeteget dolgozunk, csak kicsit másképp” – mondja dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum megbízott igazgatója, amikor arról kérdezzük, mi folyik a zárt ajtók mögött.

Az intézmény vezetője azt is hozzáteszi, hogy bár a miskolci múzeum, másokhoz hasonlóan, rendkívül nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány kitörése miatt, hiszen többek között jelentősen csökkent a bevétel a jegyeladásokból származó összeg kiesése miatt, az egyelőre határozatlan időre bezárt intézményben jelenleg sok olyan munkát tudnak elvégezni, amellyel bizonyos területeken önmagukkal szemben előnyre tehetnek szert.

Háttérben is dolgoznak

„Igyekszünk kihasználni ezt a csendesebb időszakot. Csendesebb, hiszen hiányoznak a látogatók. Sajnos, idén júniusban a Múzeumok Éjszakája programsorozat is nagy valószínűséggel elmarad a világjárvány okozta óvintézkedések miatt. Előny viszont, hogy jobban tudunk koncentrálni a gyűjteményi alapfeladatainkra és az adminisztrációs munkákra” – fogalmaz dr. Szolyák Péter.

A múzeum munkatársai közül többen elkezdték azoknak az alapszintű, megbízható digitális tartalmaknak az elkészítését és közzétételét, amelyekkel elsősorban az otthoni oktatás számára szeretnének hosszú távon segítséget nyújtani.

Egy-egy kérdés, bizonytalanság kapcsán automatikusan nyúl az ember az elérhető online enciklopédia után. Felütünk egy szócikket, és nem is gondolnánk, a mindenki által használt internetes forrás pontosításához is hozzájárulnak a miskolci muzeológusok.

A megbízott igazgató ennek kapcsán hangsúlyozza, hogy egyik küldetésüknek tekintik, hogy közvetlenül is segítsék az információ pontos és magabiztos átadását. Hasznos tudást szeretnének adni, és ezért szélesebb spektrumban gondolkodnak „a tudás hatalom” elvéről. És mivel percről percre módosulhat a tartalom a Wikipédián, a miskolci múzeum egyre több munkatársa dolgozik azon, hogy alapos és gondosan szerkesztett szócikkek szülessenek, ezért alakítják, bővítik és kiigazítják a szócikkeket az aktuális tudásuk alapján.

Szintén folyamatban van, és napjainkban indul a munka: már nemcsak a gyűjteményeket, de a meglévő kiállításokat is elkezdik részletes tartalommal kihelyezni a virtuális térben. 2020-ra egy 2019. évi járásszékhely-pályázatból származó támogatás felhasználásával új központi honlapot készíttetett az intézmény. Sőt, a kapcsolódó honlapcsalád átszervezése, megújítása is pár héten belül lezárul, mondja az intézmény vezetője.

Továbbá szintén zárt ajtók mögött a háttérben már zajlik a magyar művészi grafika legfontosabbnak tekinthető hazai eseményének, a ­XXVIII. Miskolci Grafikai Triennálé kiállításának építése a Miskolci Galériában, a Rákóczi-házban. A megnyitót eredetileg május 9-ére tervezték, de a jelenlegi állapotok miatt később lesz lehetőség a tényleges megtekintésre, valamint a díjazottak elismerésére.

(A borítóképen: Kónya Ábel és Kákóczki András a múzeum tagintézményében, a Miskolci Galériában a grafikai triennáléra készülnek.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában