Állatvilág

2020.04.28. 08:30

A vaddisznók megúszták

Nincs szó a miskolci állatkert vaddisznóinak kiirtásáról a sertéspestis miatt.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Az afrikai sertéspestis (asp) mentesítési tervében az egyik legfontosabb változás, hogy amennyiben egy fertőzött területen másodlagos pozitív esetet igazol a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, akkor az érintett vadgazdálkodási egység egésze automatikusan szigorúan korlátozott terület (SZKT) besorolásba kerül. A fertőzött területeken belül az itt található vadfarmok vaddisznóállományait fél éven belül fel kell számolni.

Megyénk nagy része ilyen SZKT-besorolás alá esik a változás óta, így az életbe lépett változások és szigorítások fokozottan érvényesek nálunk. Így többek között afelől érdeklődtünk a Nébihnél, hogy megyénkben hány vadfarmot érint az intézkedés, és hány állat kerül ezekben felszámolásra. A hivatal tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – a megyei állategészségügyi hatóság nyilvántartása szerint – a mentesítési terv megjelenése idejében négy, vaddisznót vagy vaddisznót is tartó vadfarm működött, összesen 72 vaddisznóval. Ezen állományok felszámolása még folyamatban van. Kérdésként merült fel, hogy mit is jelent pontosan a vadfarm besorolás. Néhány sajtóorgánum ide sorolta a vadasparkokat is, így arra is rákérdeztünk, ezzel mi a helyzet. A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ugyanis SZKT-besorolású területen fekszik, így nem mindegy, hogy ők milyen kategóriába esnek, és így mi lesz az ottani vaddisznókkal.

A Nébihtől megtudtuk, a vadaspark és a vadfarm fogalmát az 1996-os, a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény definiálja. Ennek megfelelően a vadaspark a vadászterület kutatási, oktatási és bemutatási célra alkalmas, kerítéssel bekerített területe. A vadfarm pedig vadászterületen vagy annak nem minősülő földterületen, élelmiszer-előállítás céljából nagyvadfajok tartására szolgáló létesítmény. Ezáltal a vadaspark nem tartozik a vadfarm fogalma alá, ezért a felszámolási kötelezettség sem vonatkozik rá. Így a miskolci állatkert vaddisznói sincsenek veszélyben.

Kettős kerítés, fertőtlenítés

Az asp elleni védekezés fontos elemeként ugyanakkor a mentesítési terv tartalmazza a vadasparkok kettős kerítéssel történő bekerítésének kötelezettségét. Ezen túl előírás a látogatók kötelező tájékoztatása, a vaddisznókkal való kontaktus korlátozása, élelmiszer-hulladékkal való etetési tilalom betartása és betartatása, a gondozók kéz- és lábfertőtlenítése, külön munkaruha biztosítása, továbbá az alom és takarmány előírt várakozási idő (90 nap) letelte utáni felhasználása.

(A borítóképen: Védik a vaddisznóállományt a miskolci állatkertben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában