Telkibánya

2020.04.26. 18:00

A pincérek nyírják a füvet

A máskor turistákkal és kirándulókkal teli Telkibányán ezekben a hetekben csend honol.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Az észak-abaúji települést méltán emlegetik üdülőfaluként, ahol egy-egy hétvégén vagy ünnepnap sehol nem találni már szabad szállást. Most azonban a járvány miatt a panziók, a hotelek és magánszállások is üresen árválkodnak.

– Teljesen kihalt a község, az itt élők is az otthonukban, kertjükben maradnak, hiszen betartják a járványügyi szabályokat – mondta lapunknak Szabó Zoltán polgármester. – A vendégek elmaradása az önkormányzatnak és a szállás­adóknak nagy érvágás. Pedig az önkormányzatnak van két tábora is, de a foglalásokat áprilisra és májusra mind lemondták a turisták. Szerintem az egész nyarunk rámegy a járványra – tette hozzá reménytelenül a polgármester.

Nem kirándulnak

Úgy folytatta: ráadásul az önkormányzatot nemcsak a vendéglátásból származó bevételek kiesése sújtja, hanem az állami adóelvonások is. Ezek után kétséges lesz, hogy egyáltalán megfelelően rendben tudják-e tartani a települést. Egy üdülőfaluban ugyanis nem elég csak lenyírni a füvet, itt sokkal több gondoskodásra van szükség.

– Az előző években húsvétkor 10-12 kocsi is megállt a polgármesteri hivatal előtti parkolóban. A kirándulók átöltöztek, felvették a bakancsukat, és elindultak túrázni. Este beültek az egyik étterembe, megvacsoráztak, felhörpintettek egy jó sört, esetleg megszálltak egy éjszakára, majd másnap hazamentek. Most húsvétkor egyetlen autó sem állt meg Telkibányán, pedig nem zártuk le a parkolónkat, mint azt más, turisták által közkedvelt helyeken tették. Persze érthető is, hiszen se a szállások, se az éttermek nem fogadhatnak vendéget. A panziók úgy próbálják túlélni a járvány hónapjait, hogy most végzik el az esedékes felújításokat, korszerűsítéseket. Az egyik panzió pénzt is nyert ehhez pályázaton, ott teljes felújítás történik. Némelyik étterem kiszállításra főz, de nagyobb keletje van a pizzasütőnek, mert pizzát szívesebben rendelnek az emberek, például vacsorára. A vendéglátóhelyek egy-két embert elküldtek, de olyan hotel is akad, ahol most a pincérek nyírják a füvet – sorolta a polgármester, hozzátéve, a szállásadók azért még bizakodnak, hogy a nyári szezon nem veszett el teljesen.

Még reménykednek

Megtudtuk azt is, a település lakói közül páran Szlovákiában dolgoztak, de amikor kitört a járvány, a szlovák cégek elsőként a magyar munkavállalókat bocsájtották el. Olyan szlovák állampolgárok is vannak, akik Telkibányán vásároltak házat, ők most is járnak dolgozni a határ túloldalára vagy otthonról végzik a munkájukat.

– Amit az év elején elterveztünk, azt egy nagy levegővétel után el kellett engednünk. Nem tudom, miből tartjuk majd fel magunkat, hiszen Telkibánya egy lábon áll, a turizmus és vendéglátás lábán – fogalmazott Szabó Zoltán.

(A borítóképen: Telkibányai látkép, múzeummal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában