orvoshiány

2020.03.01. 16:00

Újhely? Az egy egész nap

A gönciek szeretik a szakellátójukat, hiszen helyben van, és itt hamar sorra kerülnek.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

A közelmúltban írtunk a gönci Járóbeteg Szakellátó Központ problémáiról. Kiderült, kevés az orvos, januártól több rendelés is szünetel. Az egészségügyi intézmény a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház Gönci Telephelyeként működik. A kórház főigazgatója, dr. Kovács Lajos korábban lapunknak elmondta, az orvoshiány országos probléma, de a Göncön és Gönc környékén élők menjenek nyugodtan Sátoraljaújhelyre, mert ott mindenféle szakrendelés elérhető.

Szerdán Göncön jártunk, és azt kérdeztük az emberektől, ők elégedettek-e a város szakellátójával.

Szeretik a szakrendelőt

A telkibányai Kovács Barnánéval a buszmegállóban találkoztunk. Mint mondta, ő csak vérvételre jár a gönci szakellátóba.

– Leveszik a vért hamar, nagyon aranyosak az itt dolgozók. Én elégedett vagyok, igaz, más rendelésre nem kell járnom. Az egy kicsit problémás, hogy a vért elviszik Miskolcra, és onnan az eredmény a háziorvoshoz megy, úgyhogy még őt is el kell kapni, amikor éppen rendel – sorolja az idős hölgy.

János, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, úgy fogalmazott: nagyon jó a helyi szakrendelő, hiszen így nem kell az embereknek Encsre vagy Szikszóra utazniuk.

– A problémát azonban az intézmény fenntartása okozza. Amikor elkezdték építeni, már akkor tudtuk, hogy nem lesz gazdaságos, hiszen Horváth Ágnes akkori szakminiszter azt mondta, hogy 70 ezer lélekszámra épül az országban 33 ilyen szakellátó. A Gönci járásban azonban már akkor is csak 14 ezren éltek, mára pedig ez a szám csökkent. Amikor átadták a szakellátót, akkor szinte mindenféle szakrendelés működött, de aztán ezek száma folyamatosan csökkent, csakúgy mint a rendelési idő – árulta el tapasztalatait János.

Egy óra alatt végez

Zoltán is azt kérte, hogy ne írjuk meg a teljes nevét, hiszen a kisvárosban sokan ismerik. Véleménye szerint könnyű azt mondani, hogy menjenek más városba szakrendelésre, de a gönci szakellátóban egy óra alatt végez az ember, Miskolcon viszont szinte egy egész nap elmegy, mire sorra kerül a beteg. A sátoraljaújhelyi szakrendelésen nem kell sokat várni, de reggel oda kell utazni, a busz pedig csak délután jön vissza.

– Minden olyan rendelést elértem itt Göncön, amire szükségem volt. Egyedül allergológia nincs, pedig allergiás vagyok, de ezzel a problémámmal inkább nem mentem el szakemberhez – jegyezte meg Zoltán.

Rossz a közlekedés

Éva is Göncön él, neki az a tapasztalata, hogy a gönci szakellátóban azok az alapellátások működnek, amikre neki szüksége van.

– A főigazgató javaslatát nem találom jónak, hiszen Újhelybe rossz a közlekedés, az ember csak délután ér haza – jelezte.

A gönci embereket arról is kérdeztük, félnek-e a koronavírus-járványtól. Az általunk megszólított emberek azt mondták lapunknak, hogy nem vettek szájkendőt és nem vásároltak tartós élelmiszereket. Szerintük a kisebb településeken valószínűleg nem fertőz majd annyira a vírus, mint a nagyvárosokban.

(A borítóképen a gönci szakellátó központ látható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában