Demonstráció

2020.03.14. 11:00

Tüntetésféle lesz szombaton az orvosi rendelő ügyében

A Kilián-Délre tervezett új orvosi rendelő miatt lesz demonstráció szombat délután 4 órától az Otthon étterem mögött.

Szaniszló Bálint

„Mi adjuk neked az oxigént és a madárdalt. Ugye nem hagysz minket kivágni?” Tavaly nyáron ilyen „faragaszok” láttak napvilágot a Kilián-Délen, az Otthon tér melletti ligetes területen, ahova pályázati pénzből tervezik megépíteni a lakótelep új rendelőintézetét. Az építkezés ugyanis a helyiek szerint 50, a városháza tavalyi álláspontja szerint mindössze 8 fa kivágásával járna. Helyette azonban legalább ugyanannyi, más hírek szerint kétszer annyi fát ültettek volna.

Új vagy régi?

A Kilián-Dél munkacsoportja szerint (ők tiltakoztak a fák kivágásával járó beruházás ellen) a már meglévő orvosi rendelőket kellene inkább felújítani. Az előző önkormányzat álláspontja szerint a régi épületben az önkormányzat csak résztulajdonos, felújítás esetén a közös épületrészek miatt valamennyi tulajdonosnak hozzá kellene járulnia a költségekhez. Egy egészségügyi intézmény szabványainak megfelelő lift beépítése aránytalanul sokba kerülne, az üzemeltetése, karbantartása, javítási költségei további komoly összeget jelentenek. Mindezek alapján olcsóbb és egyszerűbb egy új, korszerű, földszintes egészségház létesítése az Otthon téren.

Nézeteltérések

Ezzel a patthelyzetszerű állapottal örökölte meg a projektet az októberben hivatalba lépett új önkormányzat. Az azóta is fennálló vitában napvilágot látott több félreértésre okot adó megnyilatkozás a legnagyobb közösségi portálon.

Az ezen a héten szerdán megtartott legutolsó egyeztetésen arra a megállapodásra jutottak a felek, hogy a Kilián-Dél munkacsoportja az Otthon téri rendelőintézet beruházásának tervezett helyszínére, a parkolóba hív szombat délután 4 órára „minden érintettet, érdekeltet, lakost, orvost, képviselőt és szakembert, akik szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a közösség számára legbölcsebb álláspontot alakíthassuk ki a fejlesztés ügyében”.

A demonstráción szalaggal körbekerítéssel kívánják bemutatni, hogy az orvosi rendelő eredeti terve hol, milyen léptékű épülettömb megjelenését jelentheti, mennyiben érinti a zöldfelületet, a jelenlegi közlekedést.

A munkacsoport szándéka szerint a demonstráción „ismereteink megosztására, véleménycserére, vélemények ütköztetésére is alkalom nyílik kulturált formában…”

Az eredeti tervek szerint hétfőn kora este lakossági fórumon ismertette volna a városvezetés az elképzeléseit a rendelővel kapcsolatban. A koronavírussal kapcsolatban bevezetett intézkedések miatt a fórumot nem rendezik meg. Varga Andrea alpolgármester és Bartha György önkormányzati képviselő azonban biztosította a megmozdulás szervezőit, hogy ott lesznek a szombat délutáni demonstráción.

(A borítóképen: Már tavaly is tiltakoztak a fák esetleges kivágása ellen | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában