nyelvtanulás

2020.03.09. 20:00

Tanulni mennének külföldre

A legtöbb iskola örül a külföldi nyelvtanulási lehetőségnek, de azért vannak gondok is.

Hegyi Erika

Forrás: shutterstock

Új lehetőséget kaptak a diákok a nyelvtanulásra a kormánytól. Minden 9.-es és 11.-es középiskolás a nyári szünetben elutazhat két hétre külföldre, ahol intenzív nyelvtanfolyamon és színes programokon vehet részt. A gimnáziumokban és a szakgimnáziumokban már szerveződnek a csoportok, de a diákok egyénileg is igényelhetik a támogatást, ami nem csekély, 2000 euró.

A rendkívüli érdeklődést az is mutatja, hogy a napokban tartott miniszteri biztosi sajtótájékoztatón elhangzott, már 1390 tanulócsoport vette fel a kapcsolatot a programon belül a külföldi partnerekkel.

Van segítség

Néhány iskolában érdeklődtünk, hogy állnak a szervezéssel, és mit gondolnak az új lehetőségről.

Az Avasi Gimnáziumban szinte minden diák részt vesz a programban, tudtuk meg Miklós Tamás igazgatótól. A tanulók Németországba, Angliába és Franciaországba utaznak. Főleg csoportosan, azokkal a tanárokkal, akik vállalták a kíséretüket.

– A nyelvtanulás sikerességének a kulcsa, hogy anyanyelvi környezetben kommunikálhassanak a gyerekek, kipróbálhassák magukat idegen országban. Óriási lehetőség a kormány által finanszírozott utazás, hiszen a szülők válláról jókora anyagi terhet vesz le. Az iskolai nyelvoktatást is segíti, hogy a diákok külföldön intenzív nyelvi kurzusokon vesznek részt. Hiszen nem szórakozni fognak a két hét alatt, hanem tanulni. Nagyon örülünk, nagy lelkesedéssel készülünk rá, és remélem, hogy jól sikerül majd. A program hozadéka pedig egészen biztosan látszik majd a nyelvi órákon, az érettségin és a nyelvvizsgák számában – fogalmazott az igazgató.

Hozzátette: a külföldi nyelvtanulásra utazó diákoknak regisztrálniuk kell a pályázati felületen. Ha valamelyik tanulónak vagy szülőnek ezzel kapcsolatban problémája van, a gimnázium tanárai szívesen segítenek, hiszen egy egész kis csapat áll rendelkezésre, hogy szaktanáccsal szolgáljon. A szülők egyébként kaptak tájékoztatást, és szülői értekezleten is hozzájuthattak a megfelelő információkhoz.

Felhívtuk egy kisebb település szakgimnáziumát, itt kérték, ne írjuk meg a nevüket. Az igazgatóhelyettes lapunknak elmondta, a szülők és a diákok is félnek a koronavírus-járványtól, úgyhogy inkább nem vállalják a külföldi nyelvtanulás lehetőségét. Jövőre talán megpróbálják, addigra hátha lecseng a vírusveszély.

Az anyagiak

– Azt mondják, ha jön a melegebb idő, a vírus is elpusztul, de közben meg halljuk a híreket, hogy Thaiföldön és Egyiptomban is vannak fertőzött betegek, pedig ott most is meleg van. A nyelvtanulási programot egyébként nagyon jó lehetőségnek tartom, mert az idegen nyelvet igazából csak ott lehet megtanulni, ahol azt anyanyelvként használják. A gyerekek külföldön rákényszerülnek, hogy megértessék magukat, ezért kénytelenek az idegen nyelvet használni – mutatott rá az igazgatóhelyettes. Hozzáfűzte: mivel náluk sok hátrányos helyzetű diák tanul, nekik olykor még magyarul is nehezen megy a kommunikáció, nemhogy más nyelven. A program nagy érdeme az is, hogy a szülőket nem terheli meg anyagilag, jegyezte meg.

Egy miskolci szülő viszont azt jelezte lapunknak, hogy a lánya először jelentkezett a külföldi nyelvtanulásra, de aztán sokáig nem közöltek velük az iskolában részleteket. Mivel emiatt nem tudta tervezni a nyári munkavállalását és a családi nyaralását, inkább lemondta az egészet. A tanárok ugyanis azt az információt adták neki, hogy ha nem mondja le időben, vissza kell fizetnie a több mint 600 ezer forintot.

Túlzásnak tartja a 2000 eurós támogatást Kovács Noémi egyetemi hallgató. Mint mondta, ő a Campus Mundi ösztöndíjjal ment ki egy külföldi egyetemre kutatni, és mindössze 625 eurót kap egy hónapra. Ebből kell megoldania a szállását, az utazását, az étkezését és minden egyebet. Ha ehhez hozzáteszi az itthoni ösztöndíját (535 eurónak megfelelő összeg), még a kettő együtt is sokkal kevesebb, mint a két hétre szánt 2000 euró a középiskolásoknak.

– A utazásban részt vevő egyetemi hallgatók pedig már letettek valamit az asztalra – fogalmazott Noémi.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában