Egészség

2020.03.15. 17:00

Szűrővizsgálatokkal a vesék egészségéért

A magasvérnyomás- és a cukorbetegség a két nagy rizikófaktor.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A vesék létfontosságú szerepét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezek a szervek szabályozzák a szervezet vízháztartását, megtisztítanak a salakanyagoktól és hormonokat termelnek. Ezért is fontos, hogy mindent megtegyünk egészségük megőrzése érdekében.

Egyre több a beteg

Becslések szerint világszerte 850 millió embert érint valamilyen vesebetegség, és számuk folyamatosan növekszik. A helyzet sajnos hazánkban sem jobb, nálunk körülbelül 1 millió ember érintett a betegségben. Annak érdekében, hogy minél több ember figyelmét felhívják a megelőzés lehetőségeire, a betegség veszélyeire, valamint a kezelési módokra, minden év március második csütörtökén tartják a vese világnapját. Az idei évben a szűrővizsgálatok fontossága van a fókuszban, mert a betegség leggyakoribb kiváltó okai a magas vérnyomás és a cukorbetegség. A jeles naphoz kapcsolódva a B. Braun Avitum dialízishálózat három munkatársának tanácsát kértük a vesék egészségének megőrzéséhez.

A felgyorsult életvitel mellett sokan nem szánnak elég időt magukra, aminek gyakran az egészségük látja kárát. A krónikus vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek állnak, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás.

A kór kialakulásának kockázatát tovább növelheti a túlsúly, a dohányzás, a nem megfelelő folyadékbevitel, a mozgásszegény életmód és a vény nélküli gyógyszerek rendszeres használata.

A „csendes gyilkosnak” is nevezett vesebetegség nagymértékben befolyásolhatja a betegek életminőségét, ezért fontos mindent megtenni a vesék egészségének megóvása érdekében – ebben a B. Braun Avitum dialízishálózat munkatársainak tanácsai nyújtanak segítséget:

„Mindenkinek érdemes évente csináltatni egy átfogó rutin-laborvizsgálatot, amely vesefunkció-vizsgálatot (GFR) is tartalmaz – ebben kérjük nyugodtan háziorvosunk segítségét. Vérvétel, vizeletvizsgálat és veseultrahang alapján teljes képet kaphatunk a vesék állapotáról, és egy lassabban kialakuló, látványos tüneteket nem okozó állapot esetleg kiszűrhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában