koronavírus

2020.03.13. 16:30

Otthonról tanulnak az olasz egyetemisták

A miskolci diáklány nem kapta el a koronavírust, és nincs hiány élelmiszerekből.

Hegyi Erika

Forrás: shutterstock/illusztráció

A Bolognai Egyetem hallgatója az egyébként miskolci diáklány, Ivacs Luca. Ő februárban úgy döntött, hogy nem jön haza a koronavírus-járvány miatt, mert félt, hogy nem tudja majd folytatni egyetemi tanulmányait.

Tegnap ismét beszéltünk vele, és elöljáróban kérte, mindenképpen írjuk meg, hogy bár Magyarországon még nem olyan súlyos a helyzet, mint Olaszországban, de aki csak teheti, maradjon otthon. Hiszen a koronavírus emberről emberre terjed, két hétig lappang, és amikor valakinél jelentkeznek az első tünetek, már késő.

Nem fertőződtek meg

Luca most a Milánó mellett található Reggio Emiliában lakik, mivel az egyetem február végén bezárt, és barátnőihez költözött. A lakásban tartózkodnak, és csak akkor mennek ki az utcára, ha nagyon muszáj. Ismerősei közül senki nem kapta el a koronavírust, de többen hazautaztak, amikor a fertőzöttek száma elkezdett nőni.

– Nincs olyan rendelet, hogy szájmaszkban vagy kesztyűben kellene az utcán járni, én ezeket nem is használom, de kézfertőtlenítőt vásároltam. Az élelmiszerboltokat folyamatosan töltik, nincs hiány semmiből. Eleinte volt egy pár ember, akik megrohamozták az üzleteket, de mindent lehet kapni. Mi is bevásároltunk tejből, lisztből, tésztából, hogy ne kelljen mindennap a boltba menni – vázolta a helyzetet Luca.

Online egyetem

Elmondta azt is, hogy az egyetemi oktatás jelenleg online folyik. A professzorok úgy tartják az előadást, mintha az előadóteremben lennének, a diákok pedig kérdezhetnek tőlük. A rendszer azt is engedi, hogy a hallgatók online vizsgázzanak. Lucának április elején lennének zárthelyi dolgozatai, de még nem tudja, hogy ezeket megtartják-e. Vannak azonban olyan diáktársai, akik online államvizsgáztak.

– Bár Olaszországban kemény intézkedéseket hoztak a járvány megfékezése érdekében, de tudjuk, hogy csak így lehet megállítani a vírus terjedését. Igyekszünk pozitívan hozzáállni a dologhoz és nem pánikolni – hangsúlyozta Luca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában