koronavírus

2020.03.29. 07:00

Őrangyalként tekintenek rájuk a nehéz időkben

Komolyabb erőbedobással és nagyobb odafigyeléssel folytatják munkájukat a házi beteggondozók.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Az Észak-Magyarország új sorozatában olyan emberek munkáját szeretnénk bemutatni, akik a járvány ideje alatt sem vonulhattak home officeba. Ákos Judit és csapata otthonápolással foglalkozik. Azokat a legtöbbször idős és egyedülálló embereket segítik, akik rossz egészségi állapotuk miatt hosszan tartó felügyeletet igényelnek.

– Ugyanúgy dolgozunk reggel 7-től este 8-ig, mint eddig, csak sokkal több munkánk van. Különösen azok kérnek tőlünk segítséget, akik valamilyen oknál fogva korábban kórházban voltak, de már hazaküldték őket, mert a lábadozás fázisában vannak. A fennjárókhoz a családos kollégáink járnak, hogy őket is védjük. A súlyosabb, állandó ápolást igénylőkhöz pedig az egyedülállók. Azoknál, akik nem szorulnak szakellátásra, ott segédápolókat alkalmazunk. Ebből kifolyólag rengetegen jelentkeznek hozzánk olyanok, akik nálunk szeretnének dolgozni, hogy ebben a nehéz helyzetben el tudják tartani a családjukat – mondta Ákos Judit.

Fokozott higiénia

Arról is beszélgettünk, személyesen hogyan érinti az ápolókat a jelenlegi helyzet.

– Mindannyian szeretnénk fenntartani azt az életszínvonalat, amit a járvány előtt is megszoktunk. A családos kollégáinknak sokkal nehezebb most a helyzete, mert ők sem vonódhatnak ki a munkából, viszont a gyermekeik felügyeletét is meg kell oldaniuk. A higiéniára mi is fokozottan odafigyelünk most. Gyakran fertőtlenítjük a kezünket, fehér munkaruhát, gumikesztyűt és szájmaszkot viselünk. Ezek a védőfelszerelések a hétköznapi életünkben is nagyobb szerepet játszanak, mint máskor. Szerencsére előrelátók voltunk ilyen tekintetben, úgyhogy eszközökkel el vagyunk látva, a maszkot pedig varratjuk – tájékoztatott a házi betegápoló.

Fontos kapcsolat

Érdeklődtünk a kliensek élethelyzetéről és a fertőzöttekkel való tennivalókról is.

– Főként fekvő betegek, illetve nehezen mozgó emberek igénylik a segítségünket, akik többségében egyedül, vagy idős hozzátartozójukkal élnek. A tavalyi évhez képest idén megduplázódott az ilyen élethelyzetben lévő betegeink száma. Maximális segítséget megkapnak tőlünk ahhoz, hogy ne érje őket baj. Mi vagyunk úgymond az őrző angyaluk a jelenlegi helyzetben. Koronavírus gyanú esetén természetesen riasztanunk kell a hivatalos szerveket és onnantól kezdve ők folytatják a kezelést. Másfajta vírusfertőzésekkel kapcsolatban egyébként volt már tapasztalatunk. Akkor úgy oldottuk meg, hogy egy kolléganőt rendeltünk ki a beteg mellé, aki folyamatosan vele volt, amíg megszűnt a fertőzésgyanú mindkettőjüknél – magyarázta Ákos Judit.

Mindenben segítenek

Végül a gondozottak reakcióira tértünk ki és arra, hogyan tudják őket nemcsak fizikailag és napi segítségnyújtással, de lelkileg is támogatni.

– A betegeink mivel többnyire idősek, múltbéli tapasztalataikat idézik föl a járvány kapcsán és nehezen fogadják el a valóságot, hogy a koronavírus komoly veszélyekkel jár. Sokan szeretnének kimenni, mert nagyon zárt lett a világuk. Nálunk teljes körű az ellátás, mindenben segítünk, amiben kell. Gyógyszertől kezdve, bevásárlásig megoldjuk, amire szükségük lehet. Néhányan azt is kérik tőlünk, hogy inkább mi főzzünk, és nem hozatják ki maguknak az ételt. Jobban esik nekik, hogyha folyamatosan azok az emberek törődnek velük, akiket már megszoktak – zárta beszélgetőtársunk.

(A borítóképen: Ákos Judit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában