Ízvilág

2020.03.29. 17:00

Nagyszerű klasszikusok

Nem kell hegyekbe halmozni az alapanyagokat egy-egy jó ételhez.

Bájer Máté

Forrás: MW

A koronavírus-járvány radikálisan hatott a vásárlási szokásokra is. Szinte mindennapivá vált, hogy megpakolt kosarakat tolnak az emberek rekesznyi ásványvizekkel, családi kiszerelésű olajokkal és ipari mennyiségű liszttel – de legalábbis annyit visznek ezekből a termékekből, amennyit az adott üzletlánc szabályozása enged. Fontos leszögezni, hogy nem apokalipszisre kell felkészülni, hanem ésszerű keretek közé szorítani az eddigi megszokásainkat. Nem kell elbúcsúzni a palacsintától és a babgulyástól sem, rántott hús is kerülhet a vasárnapi asztalra. A hangsúly inkább a tudatos vásárláson van, ami talán fontosabb, mint eddig bármikor.

Próbáljuk úgy, megfelelő előrelátással elkészíteni a bevásárlólistát, hogy minél kevesebbszer kelljen a boltba mennünk. Ez optimális esetben kéthetente jelent egy nagy bevásárlást. Mielőtt a boltba indulunk, készítsünk két listát: az egyiken azok a dolgok szerepeljenek, amik elfogytak, és amik fogyóban vannak. Gondoljuk át, mit szeretnénk főzni, majd azt is, hogy az otthon található alapanyagok elegendőek lesznek-e ehhez. Mindig a készlet feltöltése legyen a cél, ne a felhalmozás!

Mint a mókus

Ha végképp biztosra szeretnénk menni, és néhány dolgot mókusmód elraktározni, akkor a tartós élelmiszerekből vásároljunk szintén két hétre elegendő mennyiséget. A következőket érdemes beszerezni például: rizs, száraz tészta, zabpehely, száraz hüvelyesek, zöldség- és húskonzervek, paradicsomszósz, csoki, instant levesek és lekvárok. Ha gyakran sütünk, legyen a hűtőben tartós tej, és tojás, a spájzban pedig sütőpor, porélesztő, só, cukor, méz és étolaj. Kivételesen az sem baj, ha néhány mirelitet is beszerzünk különböző kész­ételek formájában, amiket csak fel kell melegíteni evés előtt. Krumplit és hagymát akár nagyobb kiszerelésben is vehetünk, hiszen ez a két hozzávaló szinte minden étel alapja. A húsok mellé betehetünk – megfelelő módon lefagyasztva – néhány kenyeret is a mélyhűtőbe.

Ha pedig minden megvan, törjük a fejünket olyan recepteken, amik kevés hozzávalóból ígérnek kiadós ebédet.

Klasszikusok

Érdemes lehet régi szakácskönyveket elővenni, amik még a szupermarketek „mindent termő polcainak” ideje előtt íródtak.

Ilyenekben találkozhatunk például a tócsnival, ami voltaképp egy egyszerű krumplilángos. Köretként is fogyasztható szaftosabb hús­ételek mellé, de magában, fokhagymás tejföllel locsolva is kitűnő. A rizskoch szintén tuti étel a home work ideje alatt: könnyű elkészíteni, finom és rengeteg energiát ad. Az alapja igazából egy tejberizs, amit tojással és cukorral összekeverve tepsiben sütünk ki. Kakaóporral megszórva vagy lekvárral kenve is nagyon jó.

Az egyszerű – népnyelven –, cinkének vagy cinegének hívott fogás is sokak kedvence volt egykor. Elkészítéséhez alig van szükség néhány hozzávalóra, mégis tartalmas étel: lényegében liszttel sűrített krumplipüré pirospaprikába forgatott sült hagymával és a visszamaradt zsiradékkal nyakon öntve.

Készíthetünk tojás- vagy zöldborsópörköltet is.

A hagymás bab szintén olyan étel, amit könnyű felturbózni, és minden megtalálható hozzá egy átlagos háztartásban. Ha az alapreceptet unalmasnak találjuk, üssünk rá tojást, szeleteljünk bele kolbászt vagy kísérletezzünk belevágott gombával.


Mindent bele hagymás bab

Hozzávalók

2 konzerv paradicsomos bab

3 fej hagyma

2 db krumpli

4 db tojás

4 cikk fokhagyma

250 g füstölt kolbász

1 szeleteltcsiperke-konzerv fele (a többit tegyük el egy másik ételhez)

1 tk. majoránna

só, bors

Elkészítés

Kevés olajat forrósítunk egy serpenyőben, és beletesszük a lecsöpögtetett gombát, majd sózzuk, hogy kiengedje a levét. Ha kész, félretesszük, és kitöröljük a serpenyőt.

A megtisztított krumplikat félbehasítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk – ezt a folyamatot végezhetjük uborkagyaluval is. Egy újabb adag olajon megsütjük a krumplit, majd félretesszük.

A hagymát és a fokhagymát felszeleteljük, a kolbászt felkarikázzuk. Ezeket is lepirítjuk az olajon. Hozzáöntjük a krumplit és a gombát, és megszórjuk a majoránnával. Ráöntjük a paradicsomos babkonzervet is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, nagyon kevés vizet (0,5 dl) öntünk rá, és összefőzzük kicsit. Amikor már majdnem jó a bab, ráütjük a tojásokat a tetejére, majd az egészet lefedjük, és alacsony hőmérsékleten addig rotyogtatjuk, amíg a tojásfehérje megfő, de a sárgája még folyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában