járvány és szabadidő

2020.03.27. 17:00

Mese, mese, mátka…

Esti mesét mond, és hasznos tevékenységeket ajánl a családoknak a miskolci édesanya.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: ÉM

Zámborszky Eszternek már korábban is volt hasonló kezdeményezése az adventi időszakban. Az ő fellépéseit is lemondták, az iskolás gyerekei is otthon vannak. Arra gondolt, hogy kihasználva az online teret nemcsak azoknak fog mesélni, akikkel eddig kapcsolatban volt, hanem másoknak is.

Hétmérföldes hétindító

A struktúrát úgy építette föl, hogy a hetet a hét meséjével indítja, amelyhez minden reggel egy-egy szülő-gyermek tevékenységet kínál. Ezen felül pedig minden este mesél, melyeket előre rögzítenek. A rendezői, operatőri feladatokban a gyerekei vannak segítségére.

Olyan mesét mond esténként Eszter, ami éppen arról a napról az eszébe jut. A vasárnap pedig a kívánságoké, lehet tőle mesét kérni. Nagyon korán szokott kelni, amíg a saját gyerekei még alszanak, elkészíti az aznapi tevékenységajánlást – mondta. Napközben ők is tanulnak, délután tudnak közös szabad­idős tevékenységet végezni. Eszter szeretné népszerűsíteni az élőszóban elhangzó meséket, a szülőket buzdítani arra, hogy ők is meséljenek gyerekeiknek.

A szöveget elképzeli a gyermek

A tévében és interneten nézett rajzfilmek nem ugyanazt az élményt nyújtják. A mese mindenkinek szól, a fogantatástól a halálig – állítja. A legkisebb csecsemőnek is lehet mesélni, és az esti rutin részéve kellene válnia az olvasásnak minden családban.

Sokfajta mesegyűjtemény létezik, az a fontos, hogy minőségi, jó forrásból meséljünk – hangsúlyozta Eszter. Ne olyan legyen a könyv, amiben a mesének csak az átirata, rövidített változata van, és sokkal inkább a szöveg számít. A gyermek képzelete majd kiszínezi a hallottakat. Nagyon jók még az „énmesék”, főleg kicsiknek. Ezt lehet fejből is mondani, hiszen nem teszünk mást, csak elmeséljük a velünk, családunkkal történt dolgokat.

Bábszínházi telt házak online

A mesék „házhoz viteléhez” a Miskolci Csodamalom Bábszínház is csatlakozott. Honlapjukra kattintva elérhetővé vált egy korábbi előadásuk felvétele, A rút kiskacsa. Az online előadást nem tartja célravezetőnek – mondta Szabó Attila, a bábszínház vezetője, mert nem valószínű, hogy végigülnék a gyerekek a képernyő előtt. A felvételt azonban többször is megnézhetik, akár részletekben is.

Eddig kétezerszer kattintottak „A rút kiskacsára”, ami tíz telt háznak felel meg náluk. Ez igen szép eredmény. Azt tervezik, hogy hetente feltesznek majd egy újabb előadást régebbi repertoárjaikból. A legközelebbi egy felnőtteknek szóló darab lesz, tisztelegve a nemrégiben elhunyt alapító-igazgató Korzsényi Tibor emlékének.

(A borítóképen: A Miskolci Csodamalom Bábszínház előadásai is láthatók a bábszínház honlapján keresztül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában