koronavírus

2020.03.18. 11:30

Megváltozott az életünk, de mindenki jól viseli megyénkben

Új rendeletek léptek életbe a koronavírus megelőzése érdekében. Összeszedtük, hogy mi történik a megyénkben, és hogyan kezelik a fennálló veszélyhelyzetet.

Forrás: shutterstock/illusztráció

20:00

A lakásban sikítozva rohangáló ovis és bölcsis mellett dolgozni csuda jó.

Amikor azt mondta a szerkesztő kolléga, hogy írjak az első home office-ban töltött napomról, meglepődtem. Aztán arra a következtetésre jutottam, hogy micsoda ötlet. Hiszen a fél országot ez foglalkoztatja most, de azokat biztosan, akik még soha nem dolgoztak így, és a mély vízbe dobták őket. Nekem nem annyira szokatlan, hiszen mindig szellemi munkát végeztem, ezért máskor is volt példa arra, hogy itthon kellett megcsinálnom egy-egy feladatot, amire a munkahelyen nem adódott idő vagy lehetőség. A különbség annyi, hogy akkor még csak egy gyermekem volt, azóta hárman lettek. A nagytól már bármit tehetek, de a két kicsi mellett dolgozni igazi kihívás lesz.


16:25

Az új koronavírus nyomán kialakult élethelyzeteket eddig csak filmekből és régi leírásokból ismertük. A mindennapok merőben megváltoztak, ehhez pedig ki-ki úgy igazodik, ahogy tud. Az elsődleges tanács, ami már hashtagek és mémek formájában is terjed a közösségi oldalakon: maradj otthon! Kortól, nemtől és egyéb paraméterektől függetlenül kérik erre az embereket. Azonban akadnak olyanok, akik esetében az otthonmaradás értelmezhetetlen fogalomnak tűnik.

A biztonsági intézkedések kicsit másképpen működnek a hajléktalanszállón, csakúgy, mint a legtöbb speciális helyzetű környezetben.

– Azt a távolságot, amit – a megelőzés szempontjából – biztonságosnak ítéltek, nem tudjuk megtartani, erre nincsen módunk sajnos – véli Duberné Dunaveczki Éva. – Otthon a családunkkal sem tudunk kellő távolságot tartani, hiszen egy közös használatú élettérről van szó. Éppen azért azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy a hajléktalanok ne nagyon menjenek ki az intézményből, minél kevesebb emberrel érintkezzenek. Ha ők itt egymás között vannak, használják a nappali melegedőt, majd az éjjeli menedékhelyre vonulnak, akkor csökken a fertőzés kockázata. Persze ennek a feltétele, hogy – lehetőség szerint – maradjanak az ajtón belül.

Ha bármilyen fokú kijárási tilalmat rendelnek el, akkor a hajléktalanoknak a hajléktalanszállón kell maradniuk.


14:50

Hetven csomag az ózdi rászorulóknak

Szerdán az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői hetven család részére osztottak tartós élelmiszer csomagot. Ezzel kapcsolatban Váradi József, az ÓRNÖ elnöke elmondta: azokon próbáltak elsősorban segíteni, akik nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelik illetve az idősebb korosztályhoz tartoznak. Továbbra is folyamatosan keresik a lehetőségét annak, hogy minél több rászoruló embert segítsünk ebben a nehéz időszakban.


14:01

Vállalkozók segítenek Miskolcon

Példaértékű kezdeményezés született Miskolcon. A koronavírus-járvány következtében kialakult helyzet kezelésére több miskolci vállalkozó – elsőként a Műépítész Kft. – jelezte a miskolci önkormányzat felé, hogy nagyobb összeggel támogatnák a város védekezési munkálatait, az idősek, rászorulók segítését.

Ezen pénzbeli felajánlások kezelésére az önkormányzat létrehozta a CIB Bank Zrt.-nél vezetett elkülönített bankszámlaszámot: 10700086-42689106-67500002. Aki pénzbeli felajánlást szeretne tenni, az a megnevezés rovatba írja be: Koronavírus helyzet kezelésére érkezett felajánlások.

Tisztítószerek, szappan, maszk...

Ezenfelül érkeznek eszközbeli felajánlások is, amelyek közül az alábbiakat tudja fogadni a miskolci önkormányzat: tisztítószerek, szappan, fertőtlenítőszer, maszk, gumikesztyű, új hálózsák.

A felajánlásokat – reggel 6 órától este 10 óráig – a MIREHU Kft. fogadja az alábbi elérhetőségeken:

Fintor Zsuzsanna

Tel: 70/683-9772


14:00

- Most minden segítség elkél ezekben az ágazatokban, így a magam részéről ötszázezer forintot felajánlok az Almási Balogh Pál Kórház Alapítványa számára – jelentette be közösségi oldalán Riz Gábor, országgyűlési képviselő. – Talán ezzel is segíteni tudom mindazok munkáját, akik igyekeznek megóvni a városban és annak térségében élők egészségét. Egyúttal kérek mindenkit, hogy akinek lehetősége van, a maga módján társuljon a kezdeményezésemhez.


13.58

Így segítenek az időseknek Miskolcon

A koronavírus-veszély miatt kialakult helyzetben a házi segítségnyújtásban nem részesülő 70 éven felüliek ellátása az önkormányzatok feladata – így rendelkezik a 46/2020-as kormányrendelet. Ennek értelmében a miskolci önkormányzat a következő döntést hozta: a rászoruló idősek hívják a Miskolci Önkormányzati Rendészet zöldszámát, a 80/46-00-46-at, amely a nap 24 órájában elérhető – tudatta szerkesztőségünkkel az önkormányzat.

Segítség, kétféle módon

A rendészet munkatársai a telefonos regisztrációt követően kimennek a segítséget igénylőhöz, kitöltetnek vele egy nyilatkozatot arról, hogy pontosan mire van szüksége (például élelem, gyógyszer), van-e esetleg valamilyen ételallergiájuk, betegségük. Illetve nyilatkoztatják őket arról is, hogy az ellátás ellenértékét vállalják. Az ellátás lemondását szintén az önkormányzati rendészetnél kell jelezni.

A segítségnyújtás kétféle módon valósulhat meg: étkeztetés (reggeli, ebéd, vacsora). Ebben az esetben a KEM Kft. szállítja ki az ételt, és közvetlenül az igénylőnek számlázza ki az ellátást. Másrészt lehetőség van arra, hogy a rászoruló a rendészek segítségét kérje az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek bevásárlásához is. Fontos itt is megjegyezni, a bevásárlás ellenértékét az ellátást kérőnek kell vállalni.

Oldják meg családon belül, ismerősi körben

Az önkormányzat mindenkit arra kér, hogy ha tudja, családon belül, ismerősi körben oldják meg a 70 éven felüli családtagok étkeztetését, ellátását, amennyiben erre nincs lehetőség, akkor hívják a miskolci önkormányzati rendészet zöldszámát.


11:00

Kézfertőtlenítőt semmilyen formában nem lehetett kapni, és azt is megtudtuk, előfordult már, hogy a vevők veszekedve, egymás kezéből kapkodtak ki bizonyos termékeket, de szerencsére egyelőre megoldották egymás között a problémát.

A zöldségosztályon egyetlen csomag burgonya árválkodott néhány hagyma társaságában, de répát, paprikát és egyéb zöldséget, gyümölcsöt azért lehetett vásárolni.

Liszt, cukor és só egykilós kiszerelésben nem volt kapható, néhány doboz kockacukor és kis kiszerelésben kapható só azonban volt. Tésztából egyedül a masnitészta volt fellelhető, de abból is csak néhány csomag. A konzervek polcai is üresen árválkodtak.


10:43

„Nem akarták, hogy egyszerre több ember legyen egy légtérben, csak ennyi. De persze ez (a hír – a szerk.) négy nap alatt felduzzadt egy hadseregnyi vírusos történetre”, írja Facebook oldalán Nádasi Erika, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze.


10:00

Bár hétfőn reggel már a diákoknak és a tanároknak sem kellett útra kelni, az utcákon és a tömegközlekedési eszközökön viszont még sokan voltak, első látásra úgy tűnt: az élet a normális kerékvágásban halad. Persze csak első látásra, az élelmiszerboltok forgalma láthatóan nagy volt. A miniszterelnök határzárról és az üzleteket is érintő korlátozásáról szóló bejelentése után aztán néhány óra alatt hatalmasat fordult a helyzet. Délután már érezhetően kevesebben utaztak a miskolci villamos- és autóbuszjáratokon, az emberek pedig látványosan kerülték a kontaktust, szigorúan tartották a minimum egyméteres távolságot.


9:30

Számunkra is a legfontosabb a biztonság, az egészség óvása, az esetleges fertőzés megelőzése, ezért tájékoztatjuk kedves olvasóinkat és tisztelt ügyfeleinket, hogy szerkesztőségünk ügyfélszolgálata 2020. március 17-től zárva tart.


9:00

A koronavírus-járvány miatt megváltozott az életünk. Bezártak az iskolák, óvodák, bölcsődék, a gyermekes családok más napirend, más ritmus szerint élnek. Az általunk megkérdezett szülők nehézségekről is beszámoltak, de nem pánikolnak, tudják, egyszer túl leszünk az egészen.


Az elmúlt napok cikkei az alábbiakban olvashatóak:

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában