Állatvilág

2020.03.10. 17:00

Maja kicsinyeire még várnunk kell

Fogamzásgátlót ültettek be az örvös mangabé jobb hónaljába, mert ivaréretté vált.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Fotó: Veress Tamas

Az örvös mangabé majomcsapat december óta szépen beilleszkedett a Miskolci Állatkert és Kultúrpark életébe. Olyannyira, hogy az egyik nőstény majomnak fogamzásgátló kapszulát kellett beültetni. Maja az apjával él együtt és azért, hogy elkerüljék a beltenyészetet, a csanyiki vadaspark munkatársai, Dr. Puskás Gábor kamarai specialista, praxisvezető állatorvos segítségét kérték.

– Az örvös mangabék természetes élőhelyükön, Közép-Afrikában veszélyeztetettek. Az állatkertek egy európai törzskönyvi program keretében tartják a fajt. Az európai állatkertekben alig hetven egyed él. Nagyon fontos, hogy a genetikai minőségük megőrzése érdekében, be kell tartanunk a program koordinátorának utasításait – mondta Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. – Egy hím és egy nőstény állat, illetve kölykök élnek nálunk. A legidősebb kölyök most már hatéves nőstény, de akár 30-40 évig elélhet. Meg kellett oldanunk az ideiglenes fogamzásgátlását, hogy elkerüljük a beltenyészetet, mert az apjával tartjuk együtt. Várhatóan később elkerül majd másik állatkertbe, ahol szeretnénk, ha újra szaporodóképes lenne, egészen 18-20 éves koráig.

Fél évig hat a szer

A beültetés után jól el kell zárni a nőstény majmot, mert azonnal nem szűnik meg a termékenység.

– A nagyon egyszerű beavatkozást röntgen és ultrahang vizsgálat előzte meg február 20-án a Miskolci Állatkórházban. Erre azért volt szükség, hogy ellenőrizzük, még nem vemhes-e az állat. A majmot mozgásképtelen állapotban kellett a vizsgálat közben tartani, ezért altatást kapott. Ezt követően kaphatta meg a fogamzásgátlót, ami szintén kétlépcsős folyamat. A kapszula hat hónapra hatásos és a mikrochiphez hasonlóan egy vastagabb tűvel ültethető be. Közvetlenül a beültetést követően ovulációt okoz, tehát elkezd ivarzani tőle a nőstény. Ebben az átmeneti időszakban fontos, hogy körültekintően elkülönítsük minden hímtől. Majd szájon át olyan kiegészítő fogamzásgátlót kell adni, ami megakadályozza az így beindult ovuláció elhúzódását – tájékoztatott a gyűjteményi vezető

Kiveszik a kapszulát

A fiatal örvös mangabé néhány nap múlva ugyanúgy szaladgált lakótársával együtt.

– Az implantátumot olyan helyre célszerű beültetni, ahol a kötőszövetek között nem tud nagyon elvándorolni és az állat nem éri el a karmaival. Maja február 27-én a jobb hónaljába kapta, de további gondozásában ez semmilyen változást nem okoz. A műanyag kapszula fél évig folyamatosan fogamzásgátló hatású anyagot szivárogtat ki magából. Amikor lejár a hatóideje, akkor el kell távolítani, hogy ne okozzon egészségügyi károsodást. A beültetés ideje alatt is altatást alkalmaztak, mert másképpen a majom nem tűrte volna a beavatkozást. Az állatkertek életében ez már bevett rutinnak számít, mert regionális és európai szinten is szabályoznunk kell az állományt, hogy biztosítsuk a genetikai sokszínűséget – zárta Veress Tamás.

(A kép a beavatkozás közben készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában