Vadász

2020.03.20. 17:00

Kéretlenül, a kertek alatt

Honnan jönnek? Mekkora veszélyt jelentenek? Hogy lehet ellenük védekezni?

Bájer Máté

– A városlakók jogosan háborodnak fel, ha vaddisznó jelenik meg a bérházak között vagy a játszótéren – ilyesmire több példa is volt a közelmúltban – mondja dr. Székely László, az Észak-magyarországi Vadászszövetség elnöke. – Ennek az oka, hogy az állomány szaporodott, az élőhelyek pedig úgy változtak, szűkültek, hogy a vadak kiszorultak az eredeti helyükről, emellett megtalálták a táplálékszerzési lehetőségeket. A vadászok szerepe tehát a megfelelő szabályozás, gyérítés is.

Nem félnek a közelségtől

– Jellemzően két-három fajról van szó, ami megtelepedhet a településeken, és gondot okozhat – mondta Tóth Á. Dénes megyei fővadász. – Az egyik a róka, ha lakott terület közelében nő fel, megszokja a zajokat és egyéb környezeti hatásokat. Az ilyen állat nem fog félni a közelségünktől: van, hogy csupán néhány méter távolságot tart az embertől.

Sokan úgy gondolják, hogy veszett példányokról van szó, ám az esetek nagy többségében nem ez a helyzet, csupán egyfajta szociális változásról beszélhetünk. A rókák nemcsak Miskolcon jelenhetnek meg, hanem a környező településeken is.

– Ugyanez igaz a vaddisznóra is, ami jellemzően éjjel aktív – folytatta Tóth Á. Dénes. – Több olyan felvétel is van – például a Miskolci Egyetem környékén –, hogy az állat nem hajlandó odébb menni, még ha rávilágítanak sem, ha pedig kicsinyeit védő kocáról van szó, akár támadhat is.

A nyest szintén olyan vadállat, ami keresi az emberi környezetet. Ezzel pedig számos problémát okozhat: ha az autók motorterébe bejut, megrágja a vezetékeket, beköltözik a padlásokra, ott szaladgál élelem után kutatva – mivel szintén éjjel aktív fajról beszélünk, jelenléte gyakran lehet zavaró.

Jól érzik magukat

– Az az állat, ami a városban született, nem is nagyon akar már kimenni onnan, hiszen itt jobban megtalálja a táplálékát, és természetes ellenfele sincsen – meséli tapasztalatait Tóth Á. Dénes. – A városi róka például gyakran a kukákból eszik, de a kutyáknak, macskáknak kihelyezett ételekből is előszeretettel lakmározik.

– Hogyan kerülnek ide? – kérdezzük.

– Tulajdonképpen egész Miskolcot külterületi víkendházas, kiskertes rész övezi – hívja fel a figyelmet a probléma gyökerére dr. Székely László. – Az elmúlt évtizedekben ezek rendkívül elhanyagolttá váltak: kiöregedett az a generáció, amely mindezt létrehozta, használta. Épp ezért sok gazdátlan gyümölcs és ledőlt kerítés biztosítja a nyugodt élőhelyet az állatok számára. Ezekben a zártkerti részekben a vaddisznó nagyon jól érzi magát, innen vándorol tovább, jelenik meg a város belső részeiben is. Sokszor bejön, de a visszautat már nem találja, így itt ragad. A másik kényes pont a hulladéktárolási gyakorlatunk. A szemetes mellé dobott ételmaradékok könnyű táplálékot jelentenek a vadnak.

(A borítóképen: Szinte már velünk élnek| Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában