Koronavírus

2020.03.15. 08:00

Kamara: támogatjuk a megyében lévő cégeket

A járvány gazdasági hatásainak felmérése, a felkészülés volt a téma a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által koordinált szerdai megbeszélésen.

Pap Gyula

Budapest, 2020. március 11. A tüdõgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a hentespultot fertõtleníti egy dolgozó egy CBA Príma üzletben a Corvin bevásárlóközpontban 2020. március 11-én. MTI/Kovács Tamás

Fotó: Kovács Tamás

A borsodi cégek igyekeznek felkészülni a problémák hatékony kezelésére – tájékoztatott Bihall Tamás elnök. A találkozón a megye meghatározó cégeinek vezetői vettek részt. A megbeszélés előzménye a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évnyitó volt, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte a kamarai vezetőket, hogy mérjék fel a vállalati szféra koronavírussal kapcsolatos döntések előkészítésében hasznosítható tapasztalatait.

Bihall Tamás azt kérte a miskolci egyeztetésen részt vevő cégvezetőktől, vezetőktől, hogy a napokban kiküldött online kérdőívet töltsék ki, mert az így szolgáltatott adatok nagy segítséget nyújtanak a kamarának a szükséges javaslatok megtételéhez.

Felelősségteljesen

Az igazgatók, tulajdonosok felkészülten érkeztek a megbeszélésre, amelyen több témakört és problémát is érintettek – mondta el az elnök. Elhangzott: a munkaadók számára saját dolgozóik egészsége a legfontosabb, és számos szigorú intézkedést hoztak. A várható problémák közül az egyik legfontosabbnak az óvodák, iskolák esetleges bezárását tartják, hiszen akkor a dolgozók egy jelentős része mindenképpen otthon marad. Problémát jelent a fertőtlenítőszerek és eszközök hiánya nemcsak Magyarországon, egész Európában. A kamara segít abban, hogy megtalálják azokat a cégeket, amelyek termelését át lehetne állítani az ilyen termékek gyártására.

Áruhiány nem lesz

Már most nehézségek jelentkeznek a szállítás és logisztika terén, különösen azon cégeknél, amelyek olasz vagy kínai partnerekkel dolgoznak. A megbeszélésen az élelmiszer-kereskedelemben érdekelt cégvezető felhívta a figyelmet: áruhiány nem várható, nagy készletek állnak rendelkezésre. A koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese várhatóan a turizmus és a vendéglátás lesz, hiszen az előttünk álló hónapok számos nagy rendezvényét már most lemondták; érezhetően visszaesett a turisták száma. A BOKIK minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik segíteni a megye vállalkozásait. A kamara vezetése kiemelten foglalkozik a témával – a naprakész információk összegyűjtésével, közvetítésével, megosztásával – a gazdaság veszteségeinek minimalizálása érdekében – fejtette ki Bihall Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában