Kóbor kutya

2020.03.03. 11:00

Ivartalanítás a válasz a túlszaporulatra

A Miskolci Állatsegítő Alapítvány 10 millió forintot nyert az Agrárminisztérium pályázatán.

Nagy-Hankó Krisztina

A pénzből több mint 300 kutyát ivartalaníthatnak. Napi szinten kerülnek be hozzájuk olyan kutyák, amiknek az örökbefogadását azzal is elő lehet segíteni, ha nem ivarosak – tudtuk meg Kisfalvi Nyinától, a MÁSA elnökétől. Miskolc közigazgatási határain belül Lyukóbánya az egyik olyan célpont, ahol a szociálisan rászorulóknak szeretnének segíteni, vagyis elsősorban a gazdás kutyusoknak, hiszen a pályázatnak ez is az egyik lényege. Sokan ugyanis anyagi szempontok és más egyéb okok, beidegződések miatt nem ivartalanítják az állatot. A nem kívánt szaporulat így keletkezik.

A kóbor kutyák esetében a folyamat azzal kezdődik, hogy bejelentés érkezik, majd férőhely függvényében befogadják az állatot, csipet kap, ha sérült, ellátják, majd beteszik az ivartalanítási listába. Nagy a feladat, mert sokkal több kutyát kellene ivartalanítani, mint amire kapacitásuk van. A pályázatnak köszönhetően azonban plusz időpontokat tudnak beiktatni a szerződött orvosi rendelőket igénybe véve. Ha ez éveken keresztül fenntartható lenne, akkor csökkenne a nemkívánatos szaporulat, és kevesebb kóbor állat lenne az utcán. Kisfalvi Nyina hozzátette, bízik benne, hogy tavasz végére marad még a pályázati forrásból arra, hogy a lakosság igényeire is reagálni tudjanak, természetesen ehhez a szociális rászorultságot igazolni kell.

A Miskolc város legutóbbi közgyűlési ülésén elhangzottak szerint a program egyfajta felmérésnek is tekinthető, ami a későbbi állatvédelmi intézkedéseket segítheti a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában