Az édesanyákért

2020.03.15. 16:00

Felmerül a kérdés: nem vagyok elég jó. Vagy igen?

Együtt, egy támogató közegben többre vagyunk képesek.

Novák Krisztina

Fotó:

A Női Erőforrás Család és KarrierPont rendszeresen szervez kisgyermekes édesanyáknak ingyenes tanácsadásokat, közösségi foglalkozásokat. Konkoly Rita csoportos coachingján a valamennyi nőt/anyát foglalkoztató kérdésekre keresi a jó válaszokat.

Kérdésekkel segítik

– Ez egy strukturált beszélgetés, mindenki jelen van saját tapasztalatokkal, élményekkel. Van mindig egy esethozó, aki elmondja, hogy jelenleg őt mi foglalkoztatja. A coaching nem tanácsadás – mondta Konkoly Rita coach. A résztvevők kérdésekkel segítik az esethozót, hogy kicsit kívülről lássa magát, megtalálja a saját válaszait. Előfordulhat, hogy nem a megfelelő kérdéseket tesszük föl. A segítőnek úgy kell tudnia kérdezni, hogy az esethozót előbbre vigye. A válaszokból megszületik a visszajelzés. Mindez bizalmi légkörben, pozitívan, motiválóan zajlik. A coaching végén jönnek a javaslatok, ezeket beépítheti a saját életébe. Sokszor kiderül az, hogy egyedül vagyunk mint szülő, mint anya, mint nő vagy mint munkavállaló. Azt hisszük, hogy csak mi vagyunk így. Megjelenik a „nem vagyok elég jó” érzés, az önbizalomhiány. A csoportos coaching erejét abban látja Rita, hogy megkapjuk a közösségben azt a megnyugtató érzést, hogy mindenki ugyanazon megy át. A problémára együtt találjuk meg a megoldást.

Komplex probléma

A kisgyermekes anyukák egymást tudják segíteni, a coachnak pedig nem feltétlenül kell minden esetben kompetensnek lennie, csak tudni kell a beszélgetést irányítani.

A még gyermekvállalás előtt álló nőket és az édesanyákat is más témák foglalkoztatják. Alapvetően vannak közös érdeklődési körök és átfedések. Például ha a kisgyermekes anya vissza szeretne térni a munkába, akkor elsősorban a családjában kell ezt rendeznie. Lehetséges, hogy ő még nem szeretne visszamenni, szívesebben maradna otthon a kicsivel, viszont a családban van egy nyomás, ami miatt elbizonytalanodik. Ez lehet a szülők vagy a házastárs befolyása. Amikor nehéz a döntést meghozni, mert az édesanya nem is igazán tudja, az valóban az ő döntése-e. Fontos ilyenkor, hogy az egyén lássa meg az értékeit, és tudja magát pozicionálni.

A mindenkinek megfelelés

Az egyéni és csoportos coaching különbözik egymástól. A csoport esetében – főleg kezdő anyukaként – megjelenhet a jelentkezőknél a szégyenérzet, a félelem attól, hogy nem tartják jó anyának. Sokszor elhangzó mondat, hogy „ő sokkal ügyesebb, sokkal jobban csinálja”. Ne feledkezzünk meg arról, hogy van a közösségi médiának az a negatív hatása is, hogy mindenki csak a szépet mutatja magáról. Közben meg nem biztos, hogy az fedi a valóságot. Az egyéni coachingban megvan az egymás iránti bizalom, mégsem olyan, mint egy baráti beszélgetés. A csoportban viszont ötleteket, tapasztalatokat gyűjthetnek egymástól – tette hozzá a coach.

(A borítóképen: Tanácsadás a kismamáknak a Női Erőforrás Család és KarrierPontban, jobb szélen Konkoly Rita | Fotó: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában