járvány

2020.03.22. 10:00

Csendesebb lett Mezőkövesd

Intézmények, szállodák zártak be, a hét eleji roham után a hét vége felé kevesebben vásároltak.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A sűrű kedd után szerdán nyugodtabb nap köszöntött Mezőkövesdre, azóta pedig tovább csökkent a forgalom. A városban kedden bezártak a múzeumok, a művelődési és sportintézmények, játszóterek, ritkábban közlekednek a helyi járatú autóbuszok is.

Már lehetett válogatni

Kedden roham volt a helyi boltokban a mezőgazdaságitól az élelmiszerüzletekig, utóbbiakban főképpen a húspultok ürültek ki, volt, aki egyszerre húsz kilót vitt, s többen föl is háborodtak, hogy másokra nem gondol a vevő. Pénteken már lehetett válogatni. A kereskedők a túlzott forgalmú napok után korlátozásokat vezettek be, van olyan nagyobb élelmiszerüzlet, ahol egyszerre húsz vásárló tartózkodhat az eladótérben, a korlátozott számban kitett kosarakat, kocsikat pedig folyamatosan fertőtlenítik.

A hét folyamán a járási hivatal és a gyógyszertárak előtt álltak várakozók, az időben haladva egyre kevesebben. A főtér és a bevásárlóudvar üzleteinek, szolgáltatóinak (fodrászat, kozmetika, divatáru, kávézó) jó része ki sem nyitott már a korlátozások másnapján – többen be is jelentették, hogy bizonytalan ideig nem is nyitnak ki újra –, a buszállomás és a rendelőintézet térségének boltjaiban voltak inkább vevők. Ugyanakkor azon a környéken is több bolt és szolgáltató bezárt.

Mit hoz a jövő?

A postahivatal máskor zsúfolt időszakaiban is kevesebb ügyfél volt, a dolgozók gumikesztyűben, maszkban vették át a csekkeket, küldeményeket, de felszerelkeztek a kereskedelemben dolgozók is. A város útjain, terein érezhetően kisebb az autó- és gyalogosforgalom, viszont az építkezések nem szünetelnek.

A kisvállalkozókon kívül a nagyobb helyi foglalkoztatók dolgozói is arra kíváncsiak, mit hoz a jövő a gazdaság számára. Az autóipari beszállítócégek működését befolyásolhatja a megrendelők működése, de a hírek szerint van olyan vállalat, amely el van látva munkával. A város turizmusa az országoshoz hasonlóan megsínyli a járványhelyzetet. A gyógyfürdő bezárását követően több, saját fürdő- és wellnessrészleggel rendelkező szálloda is úgy döntött, hogy bezár, a Hajnal Hotel hétfőtől nem nyit ki, a Balneo viszont már pénteken bezárta kapuit. Rajtuk kívül is vannak panziók, hotelek, amelyek zárva vannak, néhányan még kitartanak.

(A borítóképen: Mezőkövesdi életkép)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában