VILLAMOSBALESET

2020.03.04. 11:30

A telephelyen várakozik még a kisiklott villamos

A kárfelméréshez a Škoda szakembereire is szükség lesz.

Tajthy Ákos

Egy jó ideig biztosan nem szállít majd utasokat Miskolc 609-es pályaszámú villamosa, az, amelyiknek múlt pénteken nem adta meg az elsőbbséget egy furgon a Corvin és a Széchenyi utcák kereszteződésében. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a villamos az ütközés következtében kisiklott, és a sétálóutca burkolatán, a Bató-házban található cukrászda előtt állt meg.

Vaskó Tiborné, a közlekedési cég operatív igazgatója korábban azt mondta, az összetört karosszérián túl jelenleg annyi tűnik biztosnak, hogy a villamos középső részénél két szekció között eldeformálódott a szerelvény. Az, hogy pontosan milyen károk keletkeztek, csak később derül ki, akkor, ha a biztosító és a Škoda szakemberei megnézték a villamost. Az MVK saját hatáskörben ugyanis nem bonthatja meg a szerelvényt.

– Jelenleg a biztosítóval és a gyártó szakembereivel folyik a kárfelvétel időpontjának egyeztetése. Fontos mindkét fél kollégáinak jelenléte ahhoz, hogy a kárfelmérés teljes körű lehessen. Ezt követően pótszemle keretében egyes elemek megbontására lesz szükség a sérülések valós feltárásához. Utána derül ki, hogy a javítás megoldható-e helyben vagy ki kell szállítani Csehországba – mondta.

Hasonlóan játszódott le a folyamat a 2015. szeptember 11-én a Kilián városrészben, egy munkagép által összetört és a 2016. december 11-én, a Bató-háznál kisiklatott járművek esetében is. Ezeknél bonyolultabb a helyzet annál a kocsinál, amibe kisvasúti szerelvény rongyolt bele 2018. június 11-én a LÁEV-megállónál.

– A kisvasútbalesetben öszszetört villamos javítása még nem indult meg, csak a gyári körülmények közötti kárfelmérés van folyamatban. Ezt követően ismét felveszszük a kisvasutat üzemeltető Északerdővel a kapcsolatot a konkrét kárérték birtokában – tette hozzá Vaskó Tiborné.

(A borítóképen: A kisiklott villamos | Fotó: Bujdos Tibor)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában