Göncruszka

2020.03.27. 10:00

A hivatalba érkezik a gyerekek házi feladata

Az önkormányzat dolgozói abban is segítenek, hogy minden gyerekhez eljusson a tananyag.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A kistelepülések is megküzdenek a koronavírus-járvány adta feladatokkal. Göncruszkán az idősekre és a gyerekekre is figyelni kell.

Öchlsläger Zsoltné, a község polgármestere épp a polgármesteri hivatal előtt állt, amikor felhívtuk telefonon. Mint mondta, senki nincs kint az utcán, egy teremtett lelket sem látni, a veszélyhelyzet kihirdetésekor minden bizonynyal megértették az emberek, hogy most valóban az a legjobb, ha mindenki otthon marad. Az önkormányzatnak azonban jócskán akad dolga. A konyhájuk például napi 110 embernek főz ebédet. A rászoruló időseknek továbbra is jár a szociális étkezés, de a most otthon tartózkodó, hátrányos helyzetű iskolás és óvodás gyerekeknek is biztosítják a meleg ebédet.

– Úgy tűnik, az otthoni tanulással sincs gond. Egy probléma adódott csak, hogy a nehéz anyagi körülmények között élő gyerekek nem rendelkeznek digitális eszközökkel. Okostelefon ugyan akad minden családban, de internethozzáférésük már nincs. Emiatt a Göncön és Hidasnémetiben tanuló diákoknak az iskola az önkormányzathoz küldi el a tananyagot és a feladatokat, a hivatal dolgozói pedig elviszik azt a családoknak. Szerencsére csak 6 olyan család él a községben, akiknek házhoz kell vinni a tanulnivalót. A göncruszkai Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola egy jól kezelhető internetes felületet használ, aminek működéséről nagyon jók a visszajelzések – sorolta a polgármester.

Kicsit félnek

Elmondta azt is, az idősek házi gondozását nem az önkormányzat, hanem két szervezet szociális gondozói végzik. Az egyik szervezet egyházi, a másik kistérségi. A szociális szakemberek intézik a bevásárlást, a gyógyszerek felíratását és kiváltását, de a járvány idején ők is csak minimális ideig tartózkodhatnak az idős embereknél. A megvásárolt holmit is csak leteszik az ajtó elé, hogy így csökkentsék a kockázatot.

– A napokban a polgárőrrel végigjártuk azokat az idős embereket, akiket nem tudtunk telefonon elérni. Mindannyian jól vannak, de azért éreznek félelmet. Főleg azok, akik egyedül élnek, mert vagy nincs gyermekük, vagy van, csak messze, és már nem tudtak eljönni a veszélyhelyzet kihirdetése miatt. Minden postaládába dobtunk szórólapot, amin rajta vannak a fontos telefonszámok arra az esetre, ha valami baj történne. De a szociális gondozókat is kértük, hogy szóljanak, ha valamelyik idős embernek gondja akad – sorolta a polgármester.

Csak ketten-hárman

Azzal folytatta, hogy a konyhai dolgozókat ellátta az önkormányzat kesztyűvel, kézfertőtlenítővel és szájmaszkkal. Bár nem volt könynyű ezeket beszerezni, főleg itt a „végeken”, fogalmazott. A rászoruló gyerekek vagy szüleik fertőtlenített ételhordóban vihetik haza az ebédet az önkormányzati konyháról, de egyszerre csak 2-3 ember tartózkodhat az épületben. Ez is a járványügyi szabályok miatt van így, jelezte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában