koronavírus

2020.03.13. 15:30

A barlangok helyett szabadtéri helyszínekre várják az érdeklődőket a nemzeti parkok

A zárt helyszínek helyett a nemzeti parkok szabadon látogatható tanösvényei, túraútvonalai továbbra is várják a kirándulni vágyókat.

Horváth Imre

„Az Agrárminisztérium által idén márciusban 7. éve meghirdetett „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várták a látogatókat.

A kampányban résztvevő barlangi bemutató helyszínek több tízezer látogatót vonzanak ebben a hónapban, ezért az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedés kockázatának csökkentése érdekében, a meghirdetett programokat és a látogatás lehetőségét a nemzeti park igazgatóságok átmenetileg felfüggesztik, a tervezett programokat egy későbbi időszakra halasztják. Az intézkedés országszerte 40 db idegenforgalmi hasznosítású barlangot érint” – tájékoztatott a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Tanösvények, túraútvonalak

A zárt helyszínek helyett a nemzeti parkok szabadon látogatható tanösvényei, túraútvonalai továbbra is várják a kirándulni vágyókat. Az elővételben a Barlangok Hónapja programsorozatra megváltott jegyek későbbi időpontban meghirdetett programokra felhasználhatóak, vagy kérés esetén visszaváltják. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatóhelyünk továbbra is várja a vendégeket, azonban érdemes előre online jegyet vásárolni, mivel a turnusosan indított csoportok létszáma a veszélyhelyzet végéig 30 főben korlátozott.

„Bezárnak a barlangok”

Igazgatói utasítás jelent meg arról, hogy az Aggteleki Nemzeti Parkban nem látogathatóak péntektől a barlangok.

„A barlangi és ökoturisztikai átlagos napi forgalom figyelembevételével megállapítom, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság által igénybe vehető szolgáltatások meghaladhatják a 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet4.§. d) pontjában meghatározott maximális részvételi számokat.

Mindezen szempontokat figyelembe véve, 2020. március 13-tól elrendelem a barlangok látogatásának tilalmát” – írja Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója.

A látogatási tilalom kiterjed a tömegturisztikai-, a kalandturisztikai szolgáltatásokra, az alkalmi rendezvény megtartására (barlangi esküvő, koncert), valamint a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény alapján a barlangok látogatásához, barlangi búvármerüléshez, valamint barlangban végzendő filmforgatáshoz szükséges vagyonkezelői hozzájárulásokra, a korábban kiadott hozzájárulások visszavonásra kerülnek,

A látogatási tilalom nem terjed ki a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 51.§. (4) bekezdés a) pontja szerint a barlangban, barlangszakaszban végzendő kutatáshoz, kísérlethez, gyűjtéshez szükséges vagyonkezelői hozzájárulásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában