Környezetszennyezés

2020.02.28. 14:00

Vízen a műanyaghulladék

Évente több ezer köbméter szemetet kell kiemelni a folyókból.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Folyóink és vízfolyásaink mentén egyre gyakoribb és fajsúlyosabb az egyéb vízkáresemények mellett a külföldi és hazai eredetű kommunális hulladékszennyezés, amely vízfelületeken, azok parti sávjaiban, a hullámtereken kedvezőtlen összképet ad. A Tiszán és a Bodrogon levonuló árhullámokkal az utóbbi időkben igen jelentős mennyiségű kommunális hulladék vonult le a folyóinkon – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Szemétszennyezésből 45

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság nyilvántartása szerint működési területén az utóbbi 15 évben 58 olyan vízminőségi esemény történt, ami a Tiszát és Bodrogot érintette, ebből 45 esetben kommunális hulladék és az azt kísérő katré (növényi uszadék) levonulása volt. A vízminőségi események 52 esetben külföldi, 6 esetben belföldi eredetűként kerültek azonosításra.

Tekintettel arra, hogy folyóink, vízfolyásaink megtisztítása, ezáltal környezetünk megóvása társadalmunk turisztikai és gazdasági érdeke, a vízügyi ágazat nagy hangsúlyt fektet a Tisza és mellékfolyóinak hulladékmentesítésére. Ezeket a célokat szolgálja a Felső-Tiszán kiépített kármentesítő létesítmények és eszközök üzembe helyezése is, illetve a Bodrog folyón tervezett vízminőségi kárelhárítási helyek folyamatban lévő fejlesztése.

„A Bodrog folyó esetében két helyen – Felsőberecki és Tokaj –, míg a Tiszán Tokaj alatt egy helyen tervezzük a meglévő vízminőségi kárelhárítási helyek műszaki továbbfejlesztését oly módon, hogy alkalmassá váljanak a levonuló hulladékszennyezés eltávolítására.

Folyóinkat érő hulladékszennyezéssel kapcsolatban összességében elmondható, hogy egy-egy árhullám levonulása alkalmával esetenként több száz, illetve ezer köbméternyi az a mennyiség, amivel számolni kell. Példaként lehet említeni a Tiszán és a Bodrogon 2019-ben érkezett és a Közép-Tiszán a Kiskörei Vízlépcsőnél megállított szennyezést, akkor nagyjából 2 hektár egybefüggő, közel 10 ezer köbméter hulladékot távolítottak el a Tiszából” – tájékoztatott a főigazgatóság.

Uszályos mederzárással

Idén februárban III. fokú vízminőségi kárelhárítás elrendelése mellett uszályos mederelzárással is távolítottak el hulladékot Felsőbereckiben a Bodrogon, illetve az elmúlt héten a Hernád folyón Berzék térségében történt beavatkozás. A két munka eredményeként közel 100 köbméternyi hulladékmennyiséggel sikerült csökkenteni a Tiszát érő terhelést.

Kárelhárítási létesítmény

Az ÉMVIZIG Borsod-Abaúj-Zemplén megyei működési területén összesen egyébként 8 vízminőségi kárelhárítási létesítményt üzemeltet, illetve tart fenn, ezek mellett egy akkreditált mintavételi munkacsoport működik az igazgatóság központjában, továbbá egy műszeres kis laboratórium a Tokaji Szakaszmérnökségen.

A hulladékprobléma megoldásán túl a vízminőség megóvása, az esetleges egyéb szénhidrogén-eredetű szennyezések lokalizálása és megszüntetése érdekében egyébként jelentős eszközpark áll rendelkezésre, amelyet folyamatosan fejleszt a területi vízügyi igazgatóság.

(A borítóképen: Hulladékgyűjtés a Tiszán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában