Állatvilág

2020.02.16. 09:30

Vigyázzunk a fészkekre!

A fák és bokrok vágása, valamint az épületfelújítások sérthetik a madarak élőhelyét.

Detzky Anna

Fotó: Orbán Zoltán

Az év első három hónapjában lehet és kellene elvégezni azokat a természetvédelmi szempontból érzékeny ház körüli munkákat, amelyek károsak lehetnek a zömében áprilistól költő madarakra – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Három olyan tevékenységet emelt ki sajtóközleményében az egyesület, amelyek szinte minden évben megzavarják az élővilágot: az épületfelújításokat, amik a fecskefészkeket érinthetik hátrányosan; a sérült fehérgólya-fészkek áthelyezését; illetve a fák és bokrok kivágását vagy megritkítását.

A nemzeti park segít

– A tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a fecskék és denevérek védettek, és a fészküket nem szabad leverni vagy veszélybe sodorni őket. Az élőhelyüket érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetéskötelesek, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el – mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Amennyiben bejelentés érkezik ezeknek az állatoknak a védelmében, akkor az elkövetőre 200 ezer forintos szabálysértési bírság szabható.

A gólyafészkek áthelyezésére március végéig kaphatunk engedélyt.

– A természetvédelmi oltalom alatt álló madarak fészkei is védettséget élveznek. A fokozottan védett fehér gólyák fészkei gyakran megsérülnek a téli viharokban vagy áramütésveszélyes helyre épülnek. Ilyenkor a lakosság legjobban teszi, hogyha a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságával felveszi a kapcsolatot. Ők értesítik az áramszolgáltatót, illetve gólyakosarat biztosítanak, amivel sértetlenül áthelyezhetők, vagy megemelhető a fészkek. Erre a műveletre azonban a megyei kormányhivatalok csak költési időszakon kívül, március 31-éig adhatnak engedélyt – tájékoztatott a szóvivő.

A fák és bokrok kivágása sok esetben indokolt és szükséges, de körültekintéssel végezzük.

A fáknak sem jó

Az őszi-téli időszakra jól tervezhető és ütemezhető munkálatokat hangsúlyozta Orbán Zoltán: a bel- és árvízkár megelőzését szolgáló csatorna- és hullámtértisztítás, valamint az elektromos vezetékhálózat nyomvonalán túlnövő, az értékes gyepterületeket elfoglaló fás szárú növények eltávolítása, visszavágása. Éppen ezért indokolatlan, a természetvédelmi és állatvédelmi törvénybe ütköző munkákat a madarak költési időszakára hagyni. Ugyanúgy igaz ez a köz- és a magánterületen álló fákra, bokrokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában