Restauráció

2020.02.01. 08:30

Végre felújítják a templomot

Megújul az egerlövői református templom és a parókia is.

Tóth Balázs

Gordos Attila

Fotó: Tóth Balázs

Gordos Attila lelkész, esperes elmondta, az egyházközség régóta tervezte a felújítást, 2016-ban hárommillió forintot költöttek a tervek elkészíttetésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán tizenötmillió forintot nyertek a parókia tetőcseréjére, majd a püspökségtől további 69 millió forintot kaptak a felújításra, amelyből sokkal nagyobb beruházásra nyílt lehetőség. Az 1780-as években épült parókia épületén vasgerendát és oszlopokat is cseréltek, illetve olyan nyílászárókat építettek be, amelyek megfelelnek a műemlékvédelmi előírásoknak.

Az egerlövői templom Árpád-kori, 12. századi eredetű, később többször bővítették, átépítették. A mostani felújításban kicserélik a kétszáz év alatt tönkrement toronysisakot és a templomon lévő bádogos elemeket. Az épület díszkivilágítást is kap. Gordos Attila elmondta, a tervek szerint az év első felében végeznek a beruházással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában