hulladék eltávoltítás

2020.02.21. 10:00

Több köbméter szemét akadt meg a Hernádon

A Hernád folyón Berzék térségében egy folyómederbe dőlt, nagyméretű fa okoz lefolyási akadályt a Tisza irányába.

Horváth Imre

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Ez önmagában még nem lenne olyan nagy baj, azonban a megakadt faágak között hatalmas mennyiségű szemét gyűlt fel, amely miatt már be kell avatkozniuk a szakembereknek.

III. fokú kárelhárítási készültség

A mintegy 10 köbméter felgyülemlett kommunális hulladék jelentős mennyiségű növényi uszadékkal keveredett, de döntő többségében PET palack eredetű. Figyelembe véve a folyó adottságait az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el az adott szakaszon és a csütörtökön nekiláttak a mederben képződött lefolyási akadály és hulladék eltávolításának, amelynek részeként a szelektív válogatás és kezelés is megvalósul.

„Az elmúlt időszakban hazai folyóinkon egyre gyakoribb a külföldi és hazai eredetű kommunális hulladékszennyezés. A vízügyi szolgálat a kezelésébe tartozó vízfolyások és folyók medrét rendszeresen ellenőrzi és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság nem megfelelő hulladékkezelési szokásainak következményeként a folyók medrébe, azok parti sávjában fennakadt, az ártereken lerakott hulladékot eltávolítsa” – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Turisztikai és gazdasági érdek

„A vízügyi ágazat nagy hangsúlyt fektet a Tisza és mellékfolyói hulladékmentesítésére, hiszen folyóink, vízfolyásaink megtisztítása és környezetünk megóvása, társadalmunk turisztikai és gazdasági érdeke.

Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

A fenti célokat szolgálja a Felső-Tiszán kiépített kármentesítő létesítmények és eszközök miüzembe helyezése, illetve a Bodrog folyón tervezett vízminőségi kárelhárítási helyek folyamatban lévő fejlesztése is” – tették hozzá a főigazgatóságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában