Ízvilág

2020.02.23. 16:30

Salátának is kitűnő, de főzve veszít a vitamintartalmából

Milyen olajat válaszszunk? Melyek azok a fűszerek, amik illenek a savanyú káposztához?

Bájer Máté

Krompák Katalin méri a savanyú káposztát

A savanyú káposzta magában is kiváló, ha az ember egy kis „szájszélösszerántó” finomságra vágyik – csak úgy, az íze kedvéért –, de felhasználjuk rengeteg hagyományos ételben is.

Nem kell kimosni

Töltött és székelykáposzta, korhelyleves, disznótoros: csak pár dolog, ami el sem képzelhető nélküle, nem csoda, hogy a savanyú káposzta a mai napig a legnépszerűbb fermentált, azaz erjesztett zöldségünk. Azzal azonban tisztában kell lennünk, hogy nyersen, köretként vagy hordóból csipegetve egészségesebb; a főzés-sütés során hőkezeljük, ezzel azonban veszít vitamintartalmából.

Sok színes saláta is készül savanyú káposztából. Ezek készítésekor aranyszabály, hogy nem kell kimosni a káposztát, elég alaposan kinyomkodni, ha meg akarunk szabadulni a savanyított levétől, valamint így a felesleges nedvesség nem áztatja el a többi hozzávalót sem. Jól illenek hozzá a hagymafélék is: apróra vágott lila hagymával és roppanós zöldbabbal tálalva, valamilyen kevésbé karakteres olajjal meglocsolva kiváló – az erős ízű olíva- és repceolaj talán túl merész választás, persze senki kísérletezési kedvét nem szeretnénk elvenni. A fűszerek közül a hagyományos erdélyi ízek illenek hozzá: használjunk bátran babérlevelet, csombort, avagy borsikafüvet, sót, borsot, pirospaprikát, de oregánóval és majoránnával is remek párost alkot.

A lengyel savanyúkáposztasaláta elkészítéséhez például a 20 dekányi savanyú káposztán kívül kell még 2-2 alma és sárgarépa, 1 szál újhagyma. A dresszinghez 3 evőkanál napraforgóolaj, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál oregánó, 1 mokkáskanál kristálycukor kell.

Megtisztítjuk az almákat és a sárgarépákat, valamint karikákra vágjuk az újhagymát. Egy tálba rakjuk a savanyú káposztát, hozzáreszeljük az almát, a répát, és hozzáadjuk a karikákra vágott újhagymát is. Egy kis edényben összekeverjük az olívaolajat, borsot, oregánót, cukrot, ezt a dreszszinget a salátára öntjük és jól összeforgatjuk.


Receptek

Savanyú káposztás bableves

Hozzávalók

60 dkg savanyú káposzta, 10 dkg szárazkolbász, 30 dkg füstölt-főtt tarja, 3 szál sárgarépa, 1 kis doboz vörös bab (24 dkg), 1 kk. só, 1 nagy csipet őrölt bors, 1 tk. házi darált paprika, 1 ek. házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka), 2 púpos ek. liszt, 2 ek. olaj, 1 tk. őrölt pirospaprika, 2 dl tejföl, 2,5 liter víz

Elkészítés: A káposztát hideg vízben átmossuk, kicsavarjuk és kb. 2,5 liter vízben feltesszük főni. A kolbászt karikákra, a tarját apró kockákra vágjuk. A megtisztított sárgarépát vékonyra karikázzuk. A kolbászt és a tarját a leveshez adjuk, ízesítjük a fűszerekkel. Ha a káposzta kellőképpen megfőtt, hozzáadjuk a sárgarépát és az átmosott, lecsepegtetett konzervbabot. A lisztet kevés olajon megpirítjuk, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, majd tejföllel csomómentesre keverjük. Ha a répa is megfőtt, a forró leves levével felhígítjuk a rántást, majd a levesbe csorgatjuk. Hagyjuk felfőni, majd melegen kínáljuk.

Vörösboros csülkös káposzta

Hozzávalók

2 közepes kicsontozott csülök, fél kg savanyú káposzta, 2-4 dl vörösbor, só, bors, pirospaprika, 2-3 nagyobb hagyma, zsír

Elkészítés: A csülköt jól átmossuk, és felkockázzuk. A káposztát felaprítjuk, a hagymákat kockázzuk.

A zsírban megdinszteljük a hagymát. Levesszük a tűzről, és megszórjuk paprikával. Hozzáöntjük a kockázott csülköt, és visszatesszük a tűzre. Állandó keverés mellett néhány percig főzzük, majd hozzáadjuk a fűszereket. Víz helyett vörösborral öntjük fel, és addig pároljuk, amíg a csülök megpuhul. Ekkor keverjük hozzá a káposztát is. Nagyjából félóra múlva kész, ezután még egy kicsit pihentessük, hogy összeérjenek az ízek.

(A borítóképen: Krompák Katalin méri a savanyú káposztát a miskolci Búza téri piacon | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában