Termelői és Kézműves Nap

2020.02.15. 15:15

Repült a palacsinta, érkeztek a katonák

Szombaton Gesztelyben valóban minden volt, mint szájnak ingere.

Horváth Imre

Fotó: Horváth Imre

A Termelői és Kézműves Nap keretében megrendezte szombaton az Első Falusi „Spájz” versenyét Gesztely Község Önkormányzata. A település közösségi házában reggeltől kora délutánig várták az érdeklődőket, akik kóstolhattak, hasznos ötletekkel gazdagodhattak, és fel is tölthették az otthoni spájzot.

Gömbpalacsinta, tarkedli

A megmérettetésre sokan jelentkeztek, és mutatták be a saját éléskamrájuk tartalmát, így érkeztek szalonnák, lekvárok, befőttek, savanyúságok, amelyet értő zsűri szemlézett, ugyanis Csetneki László és Tóthné Herényi Ildikó, a megye gasztronómiai versenyeiről versenyző és zsűriként is jól ismert és elismert gasztronómiai mesterek, a Szabadtűzi Lovagrend tagjai biztosították a szakmai hátteret ezen a napon.

Fotó: Horváth Imre

Akar egy kis katonát? – szlogennel rendeztek szalonna bemutatót és kóstolót, majd a két szabadtűzi lovag beállt a tűzhely mögé és nagyüzemben készült a palacsinta, miközben mindenkit megtanítottak a mozdulatra, amellyel a palacsintát feldobva meg lehet fordítani. De ezzel még koránt sem volt vége a palacsintázásnak, sőt!

Fotó: Horváth Imre

Amíg Csetneki László vetítéses előadást tartott a palacsintáról, bemutatva, hogy a világ különböző részeiben hogyan készül ez a finomság, hozzá recepteket is megosztva a hallgatósággal, addig Tóthné Herényi Ildikó gömbpalacsintát és almás tarkedlit sütött, amelyet még forrón elkapkodott a közönség. De az is kiderült, hogy 13 méter átmérőjű volt a világ legnagyobb palacsintája, amelyet daruval fordítottak meg és kétmillió kalória volt benne, mint, ahogy az is, hogy a palacsinta világnapja éppen a közeljövőben lesz, ez húsvét előtti 47. napon, húshagyó kedden van, idén február 25-re esik.

Őstermelők a vásáron

Közben termelői és kézműves vásáron volt lehetősé a kóstolások mellett az otthoni spájzot, telázsit feltölteni, volt hústermékeket, sajtot, mézet, lekvárt, tésztát, befőtteket, fűszereket, zöldséget, de szappant és virágokat, illetve illatszereket kínáló őstermelő is. Közben mindenki telerakhatta a hasát is, így éhen sem maradt senki, aki ellátogatott Gesztelybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában