Borsod-Abaúj-Zemplén

2020.02.20. 15:00

Megelőzhetők az autótüzek

Ugyan nem kötelező, de jó, ha van kéznél egy tűzoltó készülék az autóban.

Horváth Imre

Kiégett gépkocsi január 30-án Kunszentmártonnál

Forrás: Illusztráció/KHTS

Az elmúlt időszakban megnőtt a gépjárműtüzek száma, ezen a héten például minden napra jutott legalább egy ilyen beavatkozása a tűzoltóknak. Ezek több esetben tragédiával is végződtek, mint például Csót és Pápateszér között, ahol két ember is bennégett az autóban egy baleset után. De nem csak baleset során gyulladnak ki autók, például éppen szerda reggel az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán történt menet közben ilyen eset. A tűzhöz Mezőkövesdről riasztották a hivatásos tűzoltókat, akik két vízsugárral oltották el a lángokat, majd visszahűtötték és átvizsgálták az autót.

Álló helyzetben, vagy menet közben

A katasztrófavédelem szerint el kell különíteni a tűzesetek abban a tekintetben, hogy hogyan történik. Egy parkoló autó leginkább szándékosság, vagyis gyújtogatás következtében gyulladhat ki, vagy akkor, ha a közvetlen környezetében ég valami, és a tűz átterjed a járműre. Ugyanakkor az utastérben hagyott tárgyak is képesek tüzet okozni. Egy napon parkoló autóban az üvegházhatás miatt akkor is nagyon fel tud forrósodni a levegő, amikor nincs kánikula. A kocsiban tárolt spray, öngyújtó, festék, vagy hígító is képes tüzet okozni.

A menet közben kigyulladó autók esetén meghatározó tényező a jármű műszaki állapota, életkora, karbantartottsága, valamint a megtett kilométerek száma is. A bekövetkezett autótüzek elemzése alapján megállapítható, hogy a tűz az esetek felében a motortérben keletkezett. Jellemzően az üzemanyagellátó-rendszerből jut ki az üzemanyag, amelyet a motor keltette hő gyújt meg. A motortérben keletkező tüzek terjedését elősegítik az olajlerakódások, zsíros szennyeződések – tájékoztat a katasztrófavédelem.

Az utastérben leggyakrabban valamilyen elektromos hibára vezethetők vissza az esetek, amely miatt a műszerfalban keletkezik tűz. Tévhit, hogy utastéri tüzeket kizárólag cigaretta okoz, hiszen egy elejtett, vagy ablakon kidobott, de a menetszél miatt visszahulló parázsló csikk általában csak szépséghibát okoz az üléshuzaton. A gyári üléshuzatok nehezen éghető anyagokból készülnek, azokat a cigaretta nem tudja meggyújtani.

Az, hogy ütközés következtében gyulladjon ki az autó nagyon ritka. Csupán 0,29 százalék rá az esély, vagyis statisztikailag csak minden 342. közlekedési baleset során fordulhat ez elő a katasztrófavédelem adatai alapján.

Oltás, megelőzés

Amennyiben füst- vagy égett szagot érzünk vezetés közben, álljunk félre és ellenőrizzük az autónkat. Minden esetben óvatosan, lassan és oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen előfordulhat, hogy a levegő-utánpótlás hiánya miatt még nincs tűz, csak izzik valami. Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül befújhassuk a tűzoltó készülék tartalmát.

A gépjárműtüzek egy kis odafigyeléssel megelőzhetők, ha az autót rendszeresen karbantartjuk: ha ellenőrizzük a különféle folyadékok szivárgását, az elektromos vezetékek állapotát, valamint azt, hogy megfelelően zár-e a tanksapka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában