magyar ápolók napja

2020.02.21. 13:30

Mások gondozása jó példa, nemes dolog

„Az ápolók magukra vállalják a betegek testi és lelki szenvedéseit.”

Bájer Máté

Forrás: Globo TV

Fotó: Zsolt.Repasy

A központi kórházban csütörtökön megkoszorúzták a Kossuth Zsuzsannának, hazánk első főápolójának emlékére állított fa domborművet.

Magukra vállalják

A magyar ápolók napját február 19-én, Kossuth Zsuzsanna születésnapján ünneplik; az idei volt a 203. évfordulója. Ő szervezte a legelső katonakórházakat, valamint elsőként hangoztatta, hogy a civil lakosságnak kötelessége a sebesült katonákat ápolni.

Nagy Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója a megemlékezés során felhívta a figyelmet az ápolók munkájára és hitvallásukra: arra, hogy mások gondozásával tölteni a mindennapokat nemes dolog, jó példa.

„Ők azok, akik magukra vállalják a betegek testi és lelki szenvedéseit” – hangsúlyozta az ápolói munka fontosságát Nagy Gábor.

Vas Mónika ápolási igazgató beszédében kiemelte, hogy a kórházban dolgozók számára nemcsak az anyagi jellegű térítésre fektetnek hangsúlyt, hanem adottak különböző rekreációs lehetőségek is, amik a kellő pihenést biztosítják.

Nem csak a központi kórházban zajlott megemlékezés: a szikszói és mezőkövesdi tagintézményekben emléktáblákat avattak a magyar ápolók napjának alkalmából. A szikszói ünnepségen a helyi szakdolgozók közösen énekelték el az ápolók dalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában