Fókuszban a vírus

2020.02.08. 11:30

Legyőzhető a kínai koronavírus?

A koronavírus nem érintette még Magyarországot, de az eljárásrend elkészült. Az alapvető higiéniával is nagyon sokat tehetünk a vírus ellen.

Hegyi Erika, Nagy-Hankó Krisztina

NEW YORK, USA - JANUARY 30: People wear medical masks as a precaution against coronavirus, walking around the in the streets of New York, United States on January 30, 2020. The World Health Organization declared coronavirus a public health emergency of international concern. Tayfun Coskun / Anadolu Agency

Forrás: Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / AFP

Fotó: Anadolu Agency

Napjaink vezető hírei között szerepel a kínai vírusfertőzés, mely áldozatainak száma egyre nő, elterjedése és a megfékezésére tett kísérletek világméretet öltenek. A vuhani koronavírus-járvány, hivatalos kínai nevén új típusú koronavírus járvány-incidens (kínai elnevezése: xinxíng guanzhuang bingdú feiyán shijian) kitörése ahhoz az eseményhez kötődik, amikor 2019. december 12-én egy új – korábban emberben nem azonosított – koronavírustörzs jelent meg Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban.

Pánikkeltéssel vádolták

A szingapúri Outbreak News Today január 5-én jelentette, hogy a kínai Hupej tartományban, Vuhan városában dolgozó egészségügyi tisztviselők összesen 59 vírusos tüdőgyulladásos beteget jelentettek, köztük hétnek kritikus az állapota. December 31-én ismeretlen etiológiájú tüdőgyulladás-járvány kitöréséről számoltak be a kínai egészségügyi hatóságok az Egészségügyi Világszervezetnek. Elsősorban a „Huanan tenger gyümölcsei nagykereskedelmi piac” árusaival kapcsolták össze a megbetegedéseket, ahol élő állatokat is értékesítenek.

Li Ven-liang kínai orvos, aki 2019. december 30-án megpróbálta figyelmeztetni a világot a koronavírus veszélyére, de pánikkeltéssel vádolták, 2020. február 6-án meghalt a fertőzés következtében. Virológiai szakemberek szerint a már azonosított koronavírusok csak a jéghegy csúcsai lehetnek, potenciálisan újabb és súlyosabb eseményekkel kell számolni. A kutatások azt mutatták ki, hogy a denevérek és az emberek közötti fertőzés során köztes gazdaszervezetek is lehetnek, és a kígyók voltak a legvalószínűbb vadon élő fertőző állatok. A vuhani koronavírus-járványt okozó vírus genomszekvenciája legalább 70 százalékban hasonló a SARS-víruséhoz, a fertőzés kimutatására szolgáló speciális diagnosztikai PCR-teszt kidolgozásával számos eset megerősítést nyert, többségében a piac működéséhez közvetlenül köthető emberek esetében, de sok olyan embernél is, akik nem hozhatók közvetlenül kapcsolatba a piaccal, ezért nem lehet tudni, honnan indult ki a járvány.

Védőoltások

A vuhani új koronavírus összehasonlító­­­­ modelljének ábráját a Protein Imager nevű online molekuláris elemző alkalmazásával készítették. Az a tény, hogy a mikrobiológusoknak és virológusoknak sikerült izolálniuk a járványt okozó vírustörzset, kulcsfontosságú lépés volt a védőoltás előállítása felé. Három kutatócsoport is megkezdte a járványt okozó vírus elleni vakcinák kifejlesztését, amely rendszerint évekig is eltarthat. Mindhárom program keretében különböző tudományos megközelítéssel fejlesztik ki a védőoltást. Évtizedek óta rendelkezünk olyan, úgynevezett antivirális gyógyszerekkel, amelyek hatékonyan alkalmazhatók vírusos fertőzések ellen. Az LPV/r az első, az amerikai AbbVie gyógyszercég eredetileg HIV-fertőzés ellen kifejlesztett gyógyszere. Egy kísérleti stádiumban lévő antivirális gyógyszer, a Remdesivir potenciálisan hatékony lehet az új koronavírus ellen. Egy másik hatóanyag is szóba jöhet még a koronavírus által okozott fertőzés gyógyításában, ez pedig az NHC.

Harmincszoros értékek

A Vuhanban, SARS-szerű koronavírussal fertőzött emberek száma már több mint harmincszoros lehet a hivatalos értékekhez képest – figyelmeztettek hongkongi kutatók. Gabriel Leung, a hongkongi egyetem közegészségügyi orvos elnöke egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy csapata kutatási modelljei azt mutatják, hogy egyedül Vuhanban mintegy 44 000 ember fertőződött meg. A 2020. február 2-án megjelent The New York Times tényfeltáró cikke alapján a világjárvány elkerülhetetlennek látszik. A WHO életbe léptette a világméretű egészségügyi vészhelyzetet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményében az jelent meg, hogy fokozottan figyelemmel kísérik az új koronavírus-járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt közölte, hogy senkinek nem ajánlott a kínai Hupej tartományba utazni, mert a hatóságok a koronavírus miatt teljesen lezárták, így azt elhagyni sem lehet.


Az intézmények készülnek

A városi önkormányzattól kapott információk szerint Miskolc vezetése folyamatos tájékoztatást kap a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, a felkészülés érdekében pedig aktív a kapcsolattartás a védelmi igazgatás érintett szerveivel is. Mindemellett a járványfenyegetettség miatt aktualizálták Miskolc veszélyelhárítási tervét. Egyebek mellett az árvízvédelem, a földrengés, a vízszennyezés, a járványveszély, a terrortámadás és a nukleáris fenyegetettség is szerepel az akciótervben. Eddig ebben a koronavírus nem szerepelt, azonban a polgármester kibővítette a tervet. Ez egy cseppfertőzéssel terjedő betegség, ezért az ilyen esetben szokásos eljárási rend lép életbe, azaz a kórházi elhelyezés, lappangási idő alatti megfigyelés, ha szükséges, karantén. A város vezetése megtette a szükséges előkészületeket, hogy bármikor képes legyen a cselekvésre.

Fotó: AFP

Vészhelyzetről még nincs szó

A megyei központi kórház Semmelweis-tagkórházának osztálya az ország hét infektológiai centrumának egyike. Az elkülönítést igénylő fertőző betegek tartoznak hozzájuk. Az ÁNTSZ-szel is napi kapcsolatban vannak. A fekvőbetegek felvételére két elkülönített váró és vizsgáló áll rendelkezésre. A betegek mozgatása, látogatása az osztályt körülölelő külső folyosókon történik. Elhelyezésükre 2-3 ágyas kórtermekben izoláltan kerül sor, betegségük jellege szerint. A kórház vezetése naponta kap információkat az egészségügyi államtitkárságtól arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket kell tenni, ha esetleg térségünkben is felüti a fejét a koronavírus. Milyen védőfelszereléseket kell beszerezni, milyen intézkedési tervet kell kidolgozni, milyen elkülönítési lehetőségeket kell biztosítani, egyáltalán mekkora az intézmény elkülönítési lehetősége. A menedzsmentben külön felelőse van a koronavírussal kapcsolatos feladatoknak, de szerencsére nincs vészhelyzet, tette hozzá dr. Nagy Gábor orvosigazgató.

Egészségügyi stratégia

A Miskolci Egyetemen is megtörténtek a szükséges intézkedések, tudta meg kollégánk Kékesi Tamás tudományos és nemzetközi rektorhelyettestől, aki elmondta: az intézménynek jelenleg 350 külföldi hallgatója van, közülük tizen-egynéhányan kínaiak. A kérdőívet már a múlt héten elküldték a hallgatóknak, és a minisztérium útmutatása alapján elkészítették az eljárásrendet is. Ezt Torma András rektor aláírta, és körlevélben kiküldte az intézmény dolgozóinak. Az egyetemnek elkészült az egészségügyi stratégiája is, ezt az intézmény üzemorvosa, dr. Felszeghi Sára állította össze.

A kézmosás kulcsfontosságú

A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket. Ezer dolgot érintünk meg kezeinkkel: ajtókilincseket, a számítógép billentyűzetét, telefont, a WC-ülőkét, az arcunkat, kezet rázunk másokkal, és a kezünket tesszük a szánk elé, ha tüsszentünk vagy köhögünk.

Nyüzsgő kórokozók

Keveseknek jut eszébe, így mennyi kórokozó kerül a kezünkre, és milyen sokat tovább lehet adni. Statisztikák szerint minden ember óránként átlagosan hatszor érinti meg az orrát. Kezünk egy négyzetcentiméterén akár 10 millió baktérium is nyüzsöghet, legtöbbjük azonban ártalmatlan. Rendszeres szappanos kézmosással számos betegség megelőzhető lenne. Gyakori hiba, hogy a kézmosást sokan túl gyorsan letudják. Nem is kevesen csak öt másodpercig szappanozzák a kezüket, és utána gyorsan leöblítik. Alábbi grafikánkon a helyes kézmosás fázisait vettük sorra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában