Állatvilág

2020.02.25. 16:00

Kutyák között nőtt fel

A kutyákkal való baráti kapcsolat testileg-lelkileg egészségesebbé tesz.

Detzky Anna

Lehoczki Évi

Fotó: Kozma István

A háziállatainkkal való kapcsolat nagyban hozzájárul jólétünkhöz. Nem véletlen, hogy közismert emberek közül is sokan gyakorlott állattartók. Lehoczki Éva műsorvezető, ceremónia­mesterrel kis kedvenceiről beszélgettünk.

– Kutyák, azon belül is terrierek közé születtem, mert édesapám Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője. Bár ők ma már mentőkutyákkal, munkakutyákkal foglalkoznak, nosztalgiából én két yorkshire terriert szereztem be. Bérházban éltünk, ezért ideális volt ez a fajta, a szőre antiallergén, ráadásul a kinézete és a jelleme is illik hozzám. Igaz, a két kutyám személyisége teljesen más, a lány Honey, a fiú pedig Rony, és amíg előbbi inkább hozzám, utóbbi a férjemhez áll közelebb – mesélte Évi.

Kicsik, de okosak

A yorkshire terrier mindenkinek ideális, ha kellően felkészült.

– Nagyon sokan játékkutyának, ölebnek tartják a yorkikat, de ha foglalkoznak velük, akkor ők is nagyon okosak, és rengeteg szeretetet adnak. Ugyanúgy hallgatnak a nevükre, és engedelmeskednek a vezényszavaknak. Az én kutyáim is sok mindent tudnak, ismerik többek között az ültetés, fektetés, helyben maradás parancsát. Honey még ugatva köszönni is tud. Amikor hozzánk kerültek, még nem volt benne a köztudatban az örökbefogadás, ezért mindkét ebet vásároltam, Rony már 14, Honey 11 éves. Mindenkinek merem ajánlani ezt a fajtát, még azoknak is, akik allergiásak az állatszőrre, mert olyan a bundájuk, mint az emberi haj. A kutyus kiválasztásánál érdemes odafigyelni az egészségére, mert a túltenyésztettség miatt több betegségük is lehet, a légcsőszűkülettől kezdve a patellaficamig. A szőre rendszeres ápolást igényel, viszont ha jól etetik és nincsen állandó stresszhelyzetben, akkor 17 évig is elélhet – sorolta a műsorvezető.

Igazi családi kutyák

A gazdival állataival való kapcsolatáról beszélgettünk.

– Mintha a családtagjaim lennének. Erre persze érdemes odafigyelni, mert jellemző, hogyha huszonéves lányok kutyát vesznek magukhoz, könnyen kitolódhat a gyermekvállalás, amennyiben pótlékká válnak. Mindenhová viszem őket magammal. Jóban-rosszban együtt vagyunk, és remek helyeken járunk, amikor együtt kirándulunk, ahová nélkülük talán el sem jutnék. Sokat játszunk együtt, és rengeteg kutyás találkozón ott vagyunk. Több yorkis közösségi oldalon is előfordulunk, ahonnan sok barátunk van. Véleményem szerint kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes. Minden nehéz időszakon átsegítenek. Szoros kapcsolatom van velük, és ha a családban bármi történik, tényleg ők azok, akik mindig ott vannak mellettem. Szóval a yorkshire terrier nekem örök szerelem marad, de most, hogy kertes házba költöztünk, szívesen szereznék be melléjük egy szibériai huskyt is – zárta Lehoczki Éva.

(A borítóképen Lehoczki Éva a kutyusai láthatóak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában