Villamosbaleset

2020.02.28. 18:16

Ismét kisiklattak egy miskolci villamost

Megint egy figyelmetlen sofőr miatt és megint a Centrumnál hagyta el a pályát egy Škoda.

Tajthy Ákos

Ismét egy közlekedési baleset miatt siklott ki egy menetrend szerinti villamos pénteken reggel a Corvin és a Széchenyi utcák kereszteződésében, a Centrumnál. A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint a szerelvényen senki nem sérült meg, a kisteherautóban viszont az utas igen, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

A baleset alaposan felbolygatta a város életét, a kisiklott villamos ugyanis teljesen elzárta a forgalmas kereszteződést, így az autóval közlekedőknek, és a normális esetben a Centrum felé közlekedő buszoknak is alternatív útvonalat kellett keresni. A villamosforgalom is leállt a belvárosban: a Tiszai pályaudvar és a Centrum/Szinvapark között ugyan jártak a szerelvények 1-es jelzéssel, ott viszont pótlóbuszra kellett szállni, melyek a Centrum és a Villanyrendőr közötti szakaszt kikerülve közlekedtek egészen a Malomszög utcáig. Onnantól Felső-Majláthig és a Vasgyárig már járt mindkét villamosviszonylat.

A csúnyán összetört Škoda villamos műszaki mentése órákig elhúzódott, és igazi látványosságnak bizonyult: a Centrum áruház előtt fürtökben kémlelték a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK) és a rendőrség szakembereit többen fotózták, videózták az eseményeket. A műszaki mentés nem sokkal délelőtt 11 óra előtt fejeződött be, az MVK közlése szerint a villamosforgalom 10 óra 50-kor állt helyre a teljes szakaszon.

Súlyosan sérült

Azt, hogy mekkora a kár, jelenleg még nem tudni. Vaskó Tiborné, a közlekedési cég operatív igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a kárfelmérés csak később, az MVK telephelyén kezdődhet majd meg a gyártó bevonásával.

- Ahogyan az a felvételeken látható is, a villamos eleje összetört, de sajnos komolyabb sérülést is elszenvedett a szerelvény. A középső részénél ugyanis két szekció között eldeformálódott a kocsi – mondta. Az MVK kérdésünkre elárulta azt is, hogy a jelenlegi álláspont szerint egyértelműen a kisteherautó vezetője vétett, nem állt ugyanis meg a stop táblánál, a villamos védett útvonalon haladt, elsőbbsége volt a kereszteződésben.

Miskolc villamosflottájára egyébként évek óta rájár a rúd: 2015. szeptember 11-én a Kilián városrészben a 619-es pályaszámú villamost zúzta össze egy, a szerelvény mellett elhaladó teherautó. 2016. december 11-én éjjel egy, a mostanihoz kísértetiesen hasonló eset történt a Centrumnál, akkor egy, a Miskolc Plaza irányából érkező Opel nem adta meg az elsőbbséget a kereszteződésben áthaladó villamosnak, abba belerohant, a 616-os szerelvény kisiklott és a Bató-ház egyik üzletének csapódott. Emlékezetes marad a város életében 2018. június 11-e is, ekkor az éjjeli órákban egy elszabadult kisvasúti szerelvény a bakot áttörtve rohant bele a LÁEV megállóból elinduló 614-es számú kocsiba.

Maradt elég

Ezt a szerelvényt jelenleg a Škoda egyik csehországi gyárában javítják, a most megsérült 609-essel együtt jelenleg két kocsi nem közlekedik (a 616-est és 619-ost azóta „meggyógyították”). Az MVK kérdésünkre azt mondta: a napi menetrendi teljesítmény biztosításához még így is elegendő Škoda villamossal rendelkeznek.

Tudni még azt is, hogy a 2016-os és a pénteki eset is olyan időszakban történt, amikor az érintett kereszteződésben a jelzőlámpák sárgán villogtak. Lapunk információi szerint egyébként ebben a kereszteződésben évekkel korábban még folyamatosan működött a jelzőlámpa. Kíváncsiak voltunk arra is, tervezik-e hogy ezt visszaállítsák. Petruskó Norbert, a miskolci polgármesteri hivatal sajtómunkatársa azt mondta, hétfő reggel megkezdik balesetben kidőlt jelzőlámpák cseréjét, és azokat a rendőrséggel egyetértésben át is programozzák, így 0-24 üzemmódban fognak működni.

- Emellett egy stop burkolati jelet is felfestünk, hogy felhívjuk az autósok figyelmét a veszélyes kereszteződésre – mondta. A sérült utcaburkolatot is helyreállítják majd, de csak azt követően, hogy a 2016-os baleset biztosítási ügye lezárult.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában